Kuva: Jussi Häkkilä

Sinilevätilanne heikentynyt merialueilla huomattavasti, sisävesillä tilanne rauhallinen

14.07.2022 13:32 - Jussi Häkkilä

Sinilevähavainnot ovat runsastuneet huomattavasti sekä rannikolla että avomerellä.

Sinilevähavainnot ovat runsastuneet huomattavasti sekä rannikolla että avomerellä. Havainnot ovat lisääntyneet niin Suomenlahdella kuin Pohjanlahdellakin. Sisävesien sinilevätilanne on pysynyt keskimääräistä parempana, vaikka havainnot ovat hieman lisääntyneet lämpimämmän sään seurauksena.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu vain yhdellä valtakunnallisella havaintopaikalla,  Vaalan Rokuanjärvessä. Runsaasti levää havaittiin viidellä ja vähän 27:lla havaintopaikalla. Lapissa havaittiin tällä viikolla hieman sinilevää neljässä seurantakohteessa ja Pohjois-Pohjanmaalla kolmessa. Kainuussa sinilevää havaittiin tällä viikolla kolmessa kohteessa. Vaalan erittäin runsaan esiintymän lisäksi runsaasti sinilevää havaittiin tällä viikolla Suomussalmen Jumalisjärvessä.

Järvien ja jokien vedet ovat ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpiä koko Suomessa, Pohjois-Suomessa jopa 2-3 astetta lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 20-25, maan pohjoisosissa 19-25 ja pohjoisimmassa Lapissa 13-18 astetta.

Lue myös: Sinilevähavainnot järvillä hieman vähentyneet, merellä lisääntyneet

Kilpailut

Uusimmat