Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus myönsi tämän vuoden huhti-kesäkuussa Pohjois-Pohjanmaalle kansallista rahoitusta ja yritysrahoitusta EU:n aluekehitysrahastosta yhteensä 4 547 199 euroa.
Lapin ELY-keskuksen alueella oli viime kuun lopussa 9965 työtöntä työnhakijaa, 690 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Lapin poliisilaitos valvoi liikennettä Inarin ja Utsjoen alueella viikonloppuna.
Takaa-ajon aikana naisen auto suistui ulos Nurmitiellä ja meni kahdesti läpi alueella sijaitsevan kiinteistön piha aidasta. Nurmitiellä oli pakoauton reitillä ollut myös jalankulkijoina ainakin mies ja pikkulapsi. Asiaa tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, rattijuopumuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja huumausainerikoksena.
Havaintojen mukaan sinilevätilanne rannikoilla on rauhallinen.
Kemi-Tornion lentoasema täyttää 80 vuotta.
Lapin poliisilaitoksen liikenneryhmä valvoi raskasta liikennettä kuluvalla viikolla maanantain ja perjantain välisenä aikana yhteistyössä katsastusmiesten kanssa ympäri pohjoista lappia. Tekninen tienvarsitarkastus tehtiin 23 autoon ja 31 perävaunuun. Tarkastetuista raskaan liikenteen ajoneuvoista noin kaksi kolmasosaa oli kotimaisia ja yksi kolmasosa ulkomaisia. Havaittujen rikkeiden määrää poliisi pitää suurena.
Lapin poliisi tutkii viikonloppuna Hirvaalla Kalliokummuntiellä mahdollisesti tahallisesti sytytettyä maastopaloa. Vaikka maasto oli kuiva, palo ei levinnyt laajemmalle alueelle. Silminnäkijähavaintojen perusteella palon syttymiseen liittyy mahdollisesti pieniä lapsia. Poliisille on tullut kuluvalla viikolla ilmoitus toisestakin lasten sytyttämästä isosta tulesta Rovaniemen alueella, josta selvittiin säikähdyksellä sivullisen nopean toiminnan ansiosta.
Tervolan Reutuaavalla paloi peltoaukea, josta tuli oli vaarassa levitä läheiseen metsään. Simon Lumiaavalla sijaitsevalla turvetuotantoalueella paloi maata n. kahden hehtaarin alueella. Suurin palo oli turvetuotantoalueella Haapakuusikontiellä Sodankylässä. Kymmenen hehtaarin alueelle levinnyt palo syttyi kahdessa aumassa.
Lapin poliisilaitosta työllistivät tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla erityisesti kiireelliset hälytystehtävät ja huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ajaminen.
Suomen riistakeskus on myöntänyt syksyn hirvenmetsästykseen Lapin alueelle 10 402 pyyntilupaa.
Pohjois-Pohjanmaalla oli viime kuun lopussa 20 016 ja Lapissa 9655 työtöntä työnhakijaa
Kuluneen kesän aikana on Meri-Lapissa ollut useampia tapauksia, joissa marketeissa ja ruokakaupoissa on kassalla maksamisen yhteydessä saatu asiakkaan tunnusluku selville ja sen jälkeen pankkikortti on anastettu ja sillä nostettu rahaa.
Lapin ELY-keskuksen mukaan sinilevää on havaittu vain vähän Lapin järvissä. Vähäisiä sinileväkukintoja on tullut tietoon vain Etelä-Lapista. Loppukesän tilanteen kehittyminen riippuu säätilasta.
Myönnetty lupamäärä on selvästi pienempi kuin viime vuonna, jolloin pyyntilupia myönnettiin 8 459 kappaletta. Tänä vuonna suurimmassa osassa aluetoimiston alueesta rajoitettiin myös pyyntiluvilla sallittua aikuisten hirvien määrää. Myönnetyllä lupamäärällä pyritään pitämään hirvitiheydet asetetuilla tavoitetasoilla.
Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön partiot suorittivat liikenteen valvontaa viikonvaihteen aikana Käsivarren alueella Lapissa. Partiot kirjoittivat noin 90 maksullista seuraamusta liikenteessä liikkujille. Valtaosa tuli ylinopeuksista. Yli puolet seuraamuksen saaneista oli ulkomaalaisia.