Kuva: Fotolia

Selkämeren ulapalla laajalti sinilevää, sisävesillä lämmin sää edistänyt sinilevien kasvua

16.07.2021 08:29 - Jussi Häkkilä

Järvillä sinilevää on tällä viikolla havaittu valtakunnallisilla sinileväseurannan havaintopaikoilla tavanomaista enemmän.

Järvillä sinilevää on tällä viikolla havaittu valtakunnallisilla sinileväseurannan havaintopaikoilla tavanomaista enemmän. Hieman sinilevää havaittiin 57:llä virallisella havaintopaikalla ja runsaasti kuudella. Erittäin runsaita esiintymiä ei havaittu.
Viime viikonlopun ja tämän viikon aikana seurannan ulkopuolisia havaintoja sinilevästä on tullut yhteensä 221, joista noin kahdessa kolmasosassa havaittiin sinilevää. Lapissa havaittiin tällä viikolla vähän sinilevää viidessä seurantakohteessa.
Pohjois-Pohjanmaalla havaittiin tällä viikolla vähän sinilevää kolmessa seurantakohteessa, Haapaveden Iso Vatjusjärvessä, Oulun Pyykösjärven uimarannalla ja Hailuodon Marjaniemen kalasatamassa.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vesistöjen pintalämpötila vaihteli 22:n ja 24:n asteen välillä, ja lämpötilat olivat 4-6 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia. Lapissa pintavesien lämpötila vaihteli 12:n ja 23:n asteen välillä, ja vesistöjen lämpötilat olivat 2-4 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia.

Sinilevää on havaittu avomerillä erityisesti Selkämeren ulappa-alueella, jonne on lämpimän ja tyynen sään vaikutuksesta kehittynyt laaja esiintymä. Perämeren rannikolla tilanne on rauhoittunut, sillä ainoastaan Kannuksen ja Hailuodon rannikoilla on havaittu hieman sinilevää. Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 20–22 astetta.

Lue myös: Oulun seudun uimarannoilla ei sinilevää -Oulun Lämsänjärven ja Muhoksen Karho-ojan uimarannat eivät toistaiseksi käytössä

Kilpailut

Uusimmat