Kuva: Poliisi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määrää kunnat järjestämään terveystarkastuksen rajanylityspaikoilla eri puolilla maata mm. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa

28.02.2021 11:42 - Ari Kettukangas

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Näin tulee toimia myös Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys koskee Oulun kaupunkia, Kuusamon kaupunkia ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää.

Määräys on tehty tartuntatautilain 15 pykälän nojalla SARS-CoV2-viruksen aiheuttaman yleisvaarallisen covid-19-tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Aluehallintoviraston määräys on voimassa koko maaliskuun ajan. Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä. Epidemiatilanteen yhä heikentyessä toimintaa rajanylityspaikoilla tulee tehostaa, jotta varmistetaan, että kaikki maahantulijat ohjataan terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä. Kuntien terveysviranomaisten tulee ottaa huomioon voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit terveystarkastuksia järjestäessään niin, että tämän määräyksen toimeenpano ei vaaranna muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Covid19-tartuntojen leviämisen estämiseksi Lapin aluehallintovirasto määrää Rovaniemen, Kemin, Tornion, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan niiden alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta sekä Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan Enontekiön ja Muonion kuntien alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Aluehallintoviraston määräys perustuu tartuntatautilain 15 pykälään, ja se on niin ikään voimassa koko maaliskuun ajan. Tämä määräys ei saa vaarantaa kunnan muiden lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uuden epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua. Kaikilla rajanylityspaikoilla jokainen maahantulija ohjataan terveystarkastukseen, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä. Rajanylityspaikoilla tarvitaan selkeää viestintää. Aluehallintovirastot muistuttavat kuntia siitä, että kuntien tulee rajanylityspaikoilla ja alueellaan selkeästi viestiä matkustajille terveysturvallisuuden käytännöistä. Toimintamalli perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 3. helmikuuta kunnille lähettämässä kirjeessä olevaan suunnitelmaan.

Lue myös: Koronavirustilanne heikentynyt merkittävästi Keski-Pohjanmaalla - tartuntoja altistuksista Kokkolan poliisiasemalla ja Hakalahden koululla

Uusimmat