Rasvamonttu kaartaa sivuluisussa tällä kertaa Haapajärvelle. Vuolaan Matti ja hänen pojat Antti ja Niilo virittävät itse kasaamiaan speedway-pyöriä lajin maailman pohjoisimmassa tallissa Haapajärvellä. Hallitseepa nuoret herrat myös ajokkien käsittelyn, nimittäin palkintokaappiin on jo kertynyt useita suomenmestaruuksiakin. Pyöristä otetaan kaikki vauhti irti jo 16 vuoden vahvalla kokemuksella. Seuraavaksi tutustutaankin speedwayhin sekä paikalliseen talliin ja kalustoon. Selvitetäänpä myös miksi harrastus on harvinaisempi Suomessa ja mihin ihmeeseen pyörässä laitetaan risiiniöljy!
Rasvamonttu pureutuu koneiden maailmaan tällä kertaa rouhevalla ja siloisella otteella Haapajärvellä. Tälläinen tekniikka nimittäin on raskaankaluston tuunaamisessa paikallisella romukauppiaalla Haanpään Raimolla. Mies kierrättää metallia ja mestarin tarkka katse saattaakin bongata kuormista monenlasia aarteita. Miehen erityinen intohimo on kuorma-autojen nokkakeulaisissa malleissa. Rakentamisen kädenjälki näkyy hänellä vapaassa improvisoinnissa ja omaperäisissä ratkaisuissa. Seuraavana tutkitaankin mitä on tarttunut haaviin matkanvarrella ja miltä näyttää projektien lopputulos!
Ohjelmassa vieraillaan tällä kertaa rasvamonttulaisten alkulähteillä. Joka jaksossa mennään aina teemalla oppia ikä kaikki ja tällä kertaa ihan kirjaimellisesti Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikassa. Maatalouskoneasentajien linjalta löytyy vahvaa osaamista niin opiskelijoissa kuin opettajissakin. Lisäksi henkilökuntaa kiinnostaa erilaiset koneet myös omalla vapaa-ajalla. Saman katon alta olisi saanut tehtyä vaikka useammankin jakson, mutta seuraavaksi laitetaan ne jonkinlaiseen järjestykseen ja sekoitetaan värikäs koneharrastuscoctail!
Rasvamonttu kohtaa tällä kertaa tutun persoonan Kalajoella. Vieraana on työmies Eelis, konemies ja tiivistetysti lähetyksiin soittava Pookin Eelis! Nuorimies on vasta 11-vuotias, mutta jutuissaan ja työhommissa puolestaan täysi aikamies. Tallin puolella hän taas laittaa kuntoon monenlaiset härvilät ja koneet. Kiinnostusta löytyy nopeisiinkin menopeleihin, nimittäin tallista löytyy mm. 125 kuutioinen Fude offroad-auto. Seuraavaksi tutustutaan niihin pärisijöihin ja myös tähän mahdollisesti tulevaisuudessa aloittavaan radiojuontajaan!
Rasvamonttu ohjelma kulkee tällä kertaa itsekseen ja ilman ohjaajaa Pihlajaperälle Nivalaan. Pihlajaniemen Miika on saanut kylältä huollettavakseen Ritari Ässä tv-sarjastakin tutun Kitt-auto Trans Amin. Kätevältä mieheltä se onnistuu semmoinenkin huolto, nimittäin suuressa verstaalla riittää monenlaista pärisijää ja härpäkettä. Mestarin ammattitaitoon luottaa kylältä myös Jylhä-Ollilan Esa ja hän huollattaakin paikan päällä omat autot ja traktorit. Ja melkoinen pelle peloton se on tämä asiakaskin, nimittäin sitä todistaa mm. hänen itsekehittelemänsä pesäkolopora. Seuraavaksi tutustutaankin Oska Oy:n halleilta löytyvään konearsenaaliin!
Rasvamontussa hirnuaa ja kirnuaa hevoset tällä kertaa Kalajoella. Pohjolan Risto ja kumppanit ovat perustaneet koneiden harrastehallit ja äijäkerhon tilat kylän vanhalle meijerille. Puuhailu siis tapahtuu aina "pohojolan isosa tallisa" :) Onpa paikkaa kutsuttu leikkisästi myös nordic garageksi. Suvussa koneita harrastetaan jo viidennessä polvessa ja mukana touhussa on myös Tanhualan Antti, jonka kanssa mestari nuohuaa koneiden perässä ulkomaita myöten. Katsotaanpa mitä aartehia kokoelmaan on karttunut!
Rasvamonttu vaalii tällä kertaa perinteitä Oulun Jäälissä. Matti Schönbergin hallista löytyy entisöityjä ja viimeisenpäälle nuoltuja Volvo kuorma-autoja ja erilaisia työkoneita. Samaista merkkiä on vaalittu hänen suvussa jo 70-luvulta lähtien. Harrastusta yhdistää myös mestarin aiempi päivätyö maansiirtourakoitsijana. Nykyisin leppoisat eläkepäivät kuluvat koneiden lisäksi myös ahkeran hiihtoharrastuksen parissa. Seuraavaksi kurkataankin miten on suksi on luistanut härveileiden parissa ja miltä kaikissa näyttää upea lopputulos!
Rasvamonttu bongaa tällä kertaa nuoren lahjakkuuden Oulun Jäälissä. Vuodenvaihteessa 17 vuotta täyttänyt Toni Herranen on jo ehtinyt niittää monenlaista mainetta autourheilussa. Vahvan kartingtaustan omaava rallilupaus nimittäin palkittiin viime vuonna edellisessä luokassaan historian nuorimpana kuskina SM-hopealla. Tuoreimpia saavutuksia on myös suojatiksi pääsy kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin GRX Management kuljettahautomoon. Toni saa kilpailulleen tärkeää tukea myös omalta perheeltään ja lähipiiristä. Seuraavaksi tutustutaan tähän nuoreen herraan, tiimiin ja kisakalustoon!
Rasvamontussa jää tällä kertaa monttu auki Pudasjärvellä. Kylähullutaiteilija Kari Tykkyläinen räväyttää omaleimaisilla koneilla, teoksilla ja videoillaan Yli-Siurualla. Mies on tullut tutuksi taiteella, jossa yhdistyy huumori, erilaiset härvelit ja naiset. Artikkelissa on mukana myös muutama video näitten tuhansien tallenteiden joukosta. Mikä mies sitten kätkeytyy hulluttelevan persoonan taakse ja mitä koneita löytyy paikanpäältä? Tutustutaanpa!
Rasvamonttu kohtaa tällä kertaa todellisen citikkamiehen Raahessa. Karppisen Pentin Suzu-Autolta tuntee kaikki ja Pentti myös melkein kaikki seutukuntalaiset. Mestari on mm. toiminut pitkään autokauppiaana ja takavuosina myös hajottamoyrittäjänä. Nykyisin kaupanteossa on mukana myös jälkipolvi ja aika kuluu erilaisia koneita harrastaessa. Vuosikymmenten aikana härviläkokoelmaan onkin karttunut kaikenlaisia pörisijöitä maan ja taivaan väliltä. Elikkä Karppis Pena - maalla, merellä ja ilmassa!
Rasvamonttu löytää tällä kertaa aarreaitan kasitien reunasta Mettalanmäeltä Raahessa. Vanhatalon Maurits touhuaa omassa hallissaan erilaisten koneiden ja viritelmien kanssa. Kokoelmassa kaikki ei välttämättä ole sitä miltä kuulostaa, nimittäin sitä todistaa esimerkiksi Porsche merkkinen traktori ja BMW moottoripyörä. Eikä tavalliselta näyttävä pihatraktorikaan ole ihan perinteinen, jos se kulkee kolmeasataa :) Ihmetelläänpä kohteita tarkemmin!
Rasvamonttu suuntaa kulkunsa tällä kertaa Foordilaan, korjaan Siikajoen Paavolaan :) Paikan voisi nimittäin nimetä uudelleen Rankisen Aimon runsaan Fordkokoelman myötä. Valikoiman kookkaillakin traktoreilla ja muilla työkoneilla on ollut tärkeä rooli Suomen rakentamisessa jo 1960 luvulta alkaen. Mestarilla pysyy käsissä myös työkalut ja harmonikka. Miehen sanallinenkin arkku on runsas ja jutuissa aina pikku pilke silmäkulmassa. Seuraavana kurkataankin mitä aarteita löytyy Aimon kätköistä!
Rasvamonttu kurottaa tällä kertaa hallin kattoon Raahen Saloisissa. Alametsän Ollin jenkkiautokokoelma nimittäin kasvaa kasvamistaan ja hallinosturit uhkaavat jo jäädä samalla myös kaarojen ainoaksi säilytyspaikaksi. Mies luonnehtiikin itseään reilusti hamsteriksi ja kertoo myös autojen karheuden ja tuunailun ilon voittavan kromin kiillon. Mitä "hiomattomia timantteja" halliin on sitten vuosien aikana kertynyt ja missä vaiheessa on mikäkin projekti, kurkataanpa!
Rasvamonttu ei ole tällä kertaa varma mihin suuntaan mennään. Lähtöpiste on kuitenkin Haapajärven Oksava ja Samuel Vainion tuunaama kaksikeulainen Volgswagen Golf. Projekti on vielä keskeneräinen, mutta se on jo kerännyt erikoisuudellaan runsaasti huomiota mm. somessa. Projekti on ainut tiedossa oleva viritelmä kyseiselle automerkille. Kurkataanpa miltä menopeli näyttää tässä vaiheessa ja miten sen kokonaisuus toimiikaan. PS. yläpuolella olevan äänitteen pitäisi lähteä pyörimään oikealle :)
Rasvamonttu kohoaa tällä kertaa pilviin Nivalassa. Pasi Keskisarja on luonut Maliskylällä sijaitsevalle pellolleen melkoisen sirkuksen. Elämyspuisto Crazylandista löytyy mm. itsetehtyjä koneita ja luomuksia kuuluisista nähtävyyksistä. Mainittakoon niistä nyt alkuun vaikka Apollo 11 kuuraketti, Titanic, sekä tuoreinpana teoksena taivasta halkova Eiffel-torni. Taiteilijaa kiehtoo eri maiden kulttuurit ja myös niiden ilmiöt. Ei siis ihme jos valikoimassa pönöttää venäläisen mossen ja amerikkalaisen avaruussukkulan lisäksi myös kyseisten maiden isot herrat!
Rasvamonttu heijastuu valkokankaalle tällä kertaa Raahen Saloisissa. Häkkilän Jussi on tuttu ääni Radio Pookista, mutta hänen vapaa-ajan suuresta keräilykokoelmasta ei kaikki tiedäkkään. Kyseessä nimittäin on intohimoinen elokuva- ja sarjakuvaharrastaja. Talven pakkasetkaan eivät pääse valtaamaan hänen asuntoaan, nimittäin seiniä vuoraa sen verran hulppea kokoelma leffoja, sarjiksia ja alan kirjallisuutta. Löytyypä kalustosta kohta käynnistettävä elokuvaprojektorikin ja jopa oma valkokangas. Toisin sanoen - antoisaa Rasvamonttu iltaa!