Rasvamontun idealamppu välkähtää tällä kertaa Raahen Pattijoella. Virolaisen Alella tuo lamppu on tosin välkähtänyt vielä useammin kuluneen 80 vuoden aikana. Tämä pelle peloton tunnetaan keksijänä, jolta ei ideat pääse ehtymään. Hänen jo lapsuudessa kyhäämät viritelmät hämmästyttivät kavereita ja reilut parikymmentä vuotta sitten syntynyt valtava vuokavarastointirobotti saa jo raavaaltakin katsojalta jäämään suun auki. Välillä käynnissä on ollut yhtäaikaa kymmenkuntakin eri insinöörityötä ja nykyisin mestari on keskittynyt enemmän pienempiin elektroniikkapuolen touhuihin. Tästä osoituksena on ensimmäisen pienen patentinkin saava ja juuri julkistettu Tunkka 100 ilmanpainemittari. Alen koneharrastelu on myös ollut vuosikymmenten aikana niin monipuolista, että seuraavaksi yritetetään keksiä semmoinen nettiartikkeli, johon se saataisiin jotenkin asettumaan raameihin! :)
Rasvamonttu kuokkii tällä kertaa Oulun kulmilla. Toimittaja nimittäin haki navigaattorilla paikallista kellarikerroksessa sijaitsevaa sähköliikettä ja masiina ohjasi hänet vahingossa Vännin kellariin :) Vierailu tosin sattui sopivasti, koska tämä Pookin iltaohjelmista tuttu kellarirenki juhlisti juuri pyöreitä. Tilan isäntä oli laittanut tapauksesta lehteen ilmoituksen - en juhli ja häipynyt samantien Kanariansaarille :) Kuopassaan asuva pehtoori luottaa "mualämpöön" ja hänellä on vuosien aikana pysynyt näpeissään monenlaistakin moottoria ja konetta. Esimerkkeinä mainittakoon kellaripolun aurauksessa apuna oleva Nuffield traktori ja riiuureissuilta peräisin oleva harvinainen Autoped mopedi 1950-luvulta. Seuraavana siis tutustutaan Vännin arkiaskareisiin ja pyöreiden juhlien tunnelmaan!
Rasvamonttu tekee tällä kertaa rengasmatkan Raahen Pattijoelle. Pason Jarin kyseisellä konetaipaleella on ehtinyt tullut vastaan monenlaista salamakeulaa, eli Opelin erilaista mallistoa. Hänellä on myös karttunut elämänvarrella vankkaa kokemusta autoasentajan-, varaosamyyjän- ja rengaskauppiaankin työstä. Autoilukuume vei Jarin jossain vaiheessa mukaan myös rallipuolelle, mutta viime vuodet ovat puolestaan kuluneet autojen ehostelun parissa. Tuoreimpana projektina tallissa alkaa valmistumaan käyttöentisöinnissä oleva Opel Manta GSI vuosimallia 1976. Kotitalliharrastelu toimii mestarin rentoutumis- ja pääntyhjennys hommana arkikiireiden ja päivätyön ohessa. Tässä työssä on myös hyötyä hänen monipuolisesta tietotaidosta koneiden parissa. Katsotaanpa missä vaiheessa Manta projekti etenee ja miten lujaa renkaat ovat pyörineet mestarin tähän astisella raitilla!
Rasvamontussa virtaa tällä kertaa bensa suonissa Siikalatvan Rantsilassa. Kerälän kylän eräästä autotallista löytyy SM-tason rallikalusto ja kuljettaja. Karppasen Mika teki kauden alussa paluun ralliin ja aloitti kilpailut kyseisessä sarjassa Toyota GR Yariksen hankinnan myötä. Aikaisemmin Citroenilla ajellut konkari päätti vaihtaa ajokin merkkiä ja ottaa käyttöön erikoisvalmisteisen mallin, jota vastaavaa kokonaisuutta on vain yksi Suomessa. Tähän astinen ajettava on ollut soraista, asfalttista ja välillä myös melko kivistäkin polkua. Ja vaikka aiempi Citikka jopa paloi maantasalle Espanjan MM-ralleissa, tallista löytyvää entisöityä Lanciaa raaskitaan käyttää enään vain vip-tehtävissä. Seuraavaksi tutustaan tähän pitkänlinjan autoharrastajaan, tallin kalustoon ja tapauksiin rallipolun varrelta!
Rasvamonttu muistelee tällä kertaa menneitä 4-tien varressa Siikalatvan Pulkkilassa. Vornan kylän kulmat tempaavat myös Rautalinin Arton, eli Pookin Puotipuksuistakin tutun Siikalatvan Arskan muistojen pariin. Kyseinen mestari ja myyntimies piti tuolla paikalla Kesoil huoltoasemaa ja Arskan Huoltoa vuosina 1983-1995. Rakennus on sen jälkeen muuttunut ja siinä toimii nykyisin hampurilaisketjun paikallinen ravintola. Huoltamotoiminta lähti liikkeelle jo 70-80-lukujen taitteessa Kajaanista, jossa hän pyöritti aluksi paikallista Shelliä. Kipinä koneisiin tuli jo nuorena ja tuolloin tutuksi tulivat avokatto IFA:t, joilla ajettiin jääratakilpailuja. Veholla taas hoidettiin myyntihommia ja siellä tämän miehen käsistä lähti lukuisa määrä Austin Minejä maailmalle. On siis aika tehdä Arskan tähän astisen elämän inventaario ja myyntimies tekee moisen laskelman kuulemma yleensä aina kerran vuodessa!
Rasvamontussa maalataan henkilökuvaa tällä kertaa Torniossa. Taikka jos ollaan tarkkoja, Jefremoffin Mikan käytössä oleva maalaushalli löytyy Haaparannan puolelta. Kyseinen taiteilija käyttää omaa persoonallista äänenväriään lauluhommissa ja vakaata tarkkaa kättään tuning-kynäruiskutaiteessa. Mestarilla on vierähtänyt maalaamossa aikaa jo yli 30 vuotta ja takana on ainakin kolmensadan rekan maalausprojekti. Varsinaisen leipänsä terästehtaalta hankkiva taiteilija on ehtinyt välillä tehdä sivutöinään myös keikkailevan ja levyttävän artistin hommia. Näköjään homma kuin homma ja aina ollaan levyjen kanssa tekemisissä :) Maalaamisessa kaikki aiheet ja teemat ovat hänelle yhtä rakkaita ja hallissa olikin juuri sopivasti maalattavana asiakastyönä oleva Scania. Kurpataanpa miltä näyttää syntyvä Ninjago maalaus ja mitä kaikkia luomuksia onkaan näistä käsistä vuosikymmenien aikana maailmalle lähtenyt!
Rasvamonttu ryhtyy tällä kertaa autokaupoille Kemissä. Tosin Keminmaan Auton myytäviin tuotteisiin ei sisälly Marttalan Ilen kyseisen myymälän Verstaskahvilaan esille asettelemat ajokkisisustuselementit. Mestarin silmäteriin lukeutuu mm. 60-luvun Ford Anglia, Volvo Amazon ja Volvo PV. Yksi mansikoista ja mansikan värinenkin herkku on pesuhallin tiloista löytyvä Volvo Duett B18 vuodelta 1968. Mies tunnetaan pitkänlinjan laulavana autokauppiaana ja häntä on aina miellyttänyt vanhojen auton mallit ja muotoilu. Otetaanpa selvää, mitä kaikkia koneita ja elämänvaiheita mestarille on kertynyt Angialla tehdyn synnytyslaitosreissun ja uunituoreen On kovaa, kun tajuaa levytyksen välillä!
Rasvamonttu yrittää tulkita tällä kertaa ajan patinoimaa peltiä Hitsauspuik...korjaan...Puikontiellä Kuivaniemen kirkonkylällä :) Tolosen Aleksi puolestaan kerää vanhoja traktoreita ja on lukenut enemmänkin kyseisten koneiden historiasta ja tekniikasta. Kyseinen nuorimies hallitsee uudempienkin koneiden sielunelämää ja jatkaa edelleen jossain vaiheessa myös asiakastöitä omalla korjaamolla ja toiminimellä. Kotitallista ja pihamaalta löytyy mm. useampi englantilainen David Brown ja niiden joukkoon on eksynyt muutama harvinaisempikin malli. Konekärpänen puraisi Aleksia jo pikkupoikana ja tuosta ajasta on puolestaan edelleen muistona Erkkolan invamoposta ja Sachsin moottorista kasattu "mikroauto". Tulevaisuus myös näyttää, alkaako tämän maahengellä varustetun sepän toimesta pöllyämään multa paikallisilla peltoviljelmillä!
Rasvamonttu tilaa tällä kertaa pirssiauton Alavieskaan Kähtävään. Pian paikalle kaartaa valkoinen ja taksikyltillä varustettu uusi mersu. Kuski hymyilee toimittajalle tuttavallisesti, hyppää ulos kuskin paikalta ja tulee paiskaaman lupsakasti kättä. "Minä oon sitten se Kähtävän Simppa!" Toimittaja laittaa kuunnellen ja keskittyneesti hetkeksi silmät kiinni, avaa ne ja tarkistaa sitten kalenterista onko nyt perjantai-ilta? Kyllä se on torstai-päivä, mutta kyseisen kuljettajan ääni tuo mieleen edelleen viikonlopun alkamisen. Suntio Simo!! Sehän on sama mies, joka soittaa Pookin Perjantai-iltaan ja on kertonut alkaneensa ajamaan eläkepäivillä mittariautoa :) Pian paikalle ilmestyy myös hänen työkaverinsa Aaltosen Henna ja Jylkän Jani ja Taksi Ylivieskan ja Alavieskan edustus alkaa olla vahvana. Seuraava elokuva kertookin tästä taannoisesta Alavieskan kellonsoittajasta, jolla on aina ollut seurallinen, palvelualtis ja kaikista liikkuvista koneista kiinnostunut luonne!
Rasvamonttu vierailee tällä kertaa mm. jokkisautojen parissa Nivalan Sarjankylällä. Tosin joka miehellä ei ole sellaisia koneita, mitä taas löytyy Mäenpään Matin kokoelmasta. Innokas moottoriharrastaja kunnosti ensimmäisen tulevan autonsa Volgwagen Kuplankin jo 14-vuotiaana. Tuon jälkeen talliin on kertynyt merkin useita ilmajäähdytteisiäkin malleja. Tallin erikoisuuksiin puolestaan kuuluu "pallokeulainen" Volgswagen Kleinbus auto-peräkärry-yhdistelmä 1960-luvulta. Huomiota herättää myös Volkkarin alustalle rakennettu "rantakirppu" avoauto ja puolustusvoimissa kasatulle painavalle kuljetushärvilälle taas ei keksi edes käyttötarkoitusta. Nuorena piti Matinkin vitsa vääntää konemaailmaan ja ihan selvästi samoilla jalanjäljillä on myös hänen 5-vuotias poikansa Miro!
Rasvamonttu piipahtaa tällä kertaa kahville SEO-huoltamolla Alavieskassa. Toimittaja on useasti paikanpäällä pysähtyessään katsellut kiinnostuneena pihalla olevia vanhoja Saabeja. Telepatiaako lie, mutta nyt ohjelma saikin kutsun tulla tutustumaan paikallisten Suomen Saab-klubin harrastajien toimintaan. Yksi paikan päällyshenkilöistä on Saabin nimeen vannova Koutosen Ali. Hänen kohdallaan työssä yhdistyy kiinnostus kyseiseen automerkkiin, niiden keräilyyn, rassaamiseen ja myös huoltamo-kahvilan pyörittämiseen. Merkin oma valtava ja harvinainenkin varaosavarasto takaa huoltotöiden onnistumisen myös asiakkaiden menopeleihin. Moni muukin henkilökunnasta harrastaa Saabeja ja kokoelmaa löytyy sekä uudemmista ja vanhemmista malleista. Eli osta Saabbi, mukana tulee pöytä ja kaappi!
Rasvamonttu on tällä kertaa todellisessa suomalaisen koneharrastelun ytimessä Rakentajankadulla Raahessa. Äijäkirppis Nestori avasi täällä ovensa loppukesästä ja sen jälkeen ne ovat käyneet rivakasti kuin kangaspuut. Miehille suunnatun kirpputorin hyllyissä tosin ei näy pitsiä eikä villamyssyjä ja mukana toiminnassa ja alueen koneharrasteluissa on myös naiset. Tasa-arvon nimissä kauniimman sukupuolen edustajille on myös oma ryhmänsä, eli t-paidan mukaisesti Ämmät :) Suomalaiset äijät ovat puolestaan haistaneet myymälän kahvin ja höyrymakkaran tuoksun lisäksi myös hyllyissä odottavat kone- ja varaosa-aarteet. Ja heti kun makkarat olivat kypsymässä, paikanpäälle kurvasi jo samantein näyttäviä autoja vuoden -67 Ford Fairlanesta vuoden -70 Chevrolet Impalaan saakka!
Rasvamonttu seurailee tällä kertaa lentokoneiden nousua Pellonpäästä Oulunsalossa. Samalla paikalla on myös viljellyt erilaisten koneiden pienoismalleja eläkkeellä oleva maanviljelijä Peltolan Jussi. Mestari on 87-vuotias ja hänen pitkälle elämän varsitielle mahtuu lukuisia konemuistoja. Todistettuna on myös Oulun pommitukset, Oulunsalon lentokentän historia ja kotitöissä on tartuttu viljelyvehkeiden ohjaimiin jo lapsuudesta saakka. Näiden muistojen mielikuvat ovat eläneet Jussissa niin vahvana, että niiden myötä puusta on muotoutunut mm. traktoreiden, autojen ja lentokoneiden pienoismalleja. Esimerkkeinä mainittakoon "Losterr Latiooperr" kaksitaso lentokone 1936 ja Farmal H tarktori vuodelta 1940.
Rasvamonttu aistii tällä kertaa merituulen ja pakosarjan tuottaman yhteishenkäyksen Toppilansaaressa Oulussa. Yhteen henkeen puhaltavat myös vannoutuneet moottoriharrastajat paikallisella Strokers Clubilla. Paikalla edustivat puheenjohtaja Linnan Joni ja varapäällysmies Rasimuksen Toni. Kerho sijoittuu yhtenä toimijana isohkoon merinäköala halliin ja clubin porukkaan kuuluu kuusi virallista jäsentä. Tallissa esittäytyy omien kamppeiden lisäksi ohimennen myös tuttujen talvisäilytyskalustoa. Esimerkkeinä mainittakoon Tonin vuoden 1970 Pontiac LeMans ja Jonin Suzuki Intruder moottoripyörä vuosimallia 1987. Tallissa räyhähtää myös ärhäkällä turbolla varusteltu vuoden 1968 Volvo. Eikä myöskään sovi unohtaa tekeillä olevaa ja erikoisen pitkää variantti polkupyörää!
Rasvamonttu yhdistelee tällä kertaa jenkkityyliä ja retromatkailua Kalajoen Pohjankylällä. Ojan Veli-matti ottaa tekaisi eräänä päivänä hienon yhdistelmän vuoden -61 Buick Le Sabresta ja -74 Tabbert asuntovaunusta. Tosin iso urakka vei kokonaisuudessaan aikaa kaksi vuotta, mutta vastaavanlaisiin projekteihin on totuttu aiemminkin vanhaan navettarakennukseen rakennetussa kotitallissa. Mukana touhussa häärää innokkaasti myös 16-vuotias poika Niko ja ajokortin häämöttäessä, hänellä on jo työn alla oman bemarin kasaaminen. Koneharrastelu toimii Veli-Matille tärkeänä vastapainona työelämälle ja sitä mm. tehostaa itse kunnostettu ja vesille laskettu 60-luvun huvivene. Kurkataanpa myös miltä näyttää sarjakuvista tuttu Pelle Pelottoman "pikkuapulainen" ja minkälaisia tuotoksia sen syttynyt idealamppu on verstaaseen tuottanut!
Rasvamontussa kellot ja koneet nakuttavat tällä kertaa Pohjankylällä Kalajoella. Tanhualan Antti vannoo Taunuksen nimeen ja on saanut kärpäsen puraisun niihin jo pikku kossina. Merkkiä on kertynyt 60- ja 70-luvulta jo usempia kappaleita ja ne sointuvat hienolta ulkonäöltään kuin maalikaupan värikartta. Vihreän farmari mallin perään istuu myös kuin nenä päähän samaa sävyä oleva Sprite Musketeer retroasuntovaunu 60-luvun lopulta. Kaksipyöräisistä miehen vie nuoruuteen mm. maailmalta löytynyt Raisu mopedi. Mestarilla on tietotaito hienomekaniikasta, aikaraudoista ja automaatioasennuksesta. Näiden yhteisvaikutuksesta nykyinen titteli hänellä on kellosepän tarkkuudella autoja asentava hienomontöörikkö :)