Rasvamontussa on tällä kertaa oppia ikä kaikki Vihannissa. Niirasen Sauli on pelannut ikänsä erilaisten moottoreiden kanssa ja omat kaksipyöräiset pärinämuistot palaavat hänelle mieleen kylän nuorille valvomassaan 4H yhdistyksen mopokerhossa. Sauli on nykyään eläkkeellä ja vankalla putkimestarinkin kokemuksella hän on pestissä mitä mainioin yläluokkalaisten perehdyttäjä. Hänen aikanaan koulusta löytyi vain pelkkiä höyläpenkkejä ja nykyisin mopoikää lähestyvät oppilaat pääsevät harjoittelemaan metallitöitä monipuolisilla välineillä. Saulin elämän varsitiellä karttunutta omaa ammattitaitoa taas todistaa viimeisen tapin takaa entisöidyt ja itse kasatut omat koneet. Nuorten into ja kokeneen seniorin ammattitaito kohtaavat keskiviikko illoissa ja nestori kertoo koko porukan olevan samalla hänen hyviä kavereita. Kurkataanpa mitä jälkeä syntyy Vihannin yhteiskoulun tiloissa ja mitä pelejä löytyy mestarin omasta kotitallista!
Rasvamonttu liukuu tällä kertaa hissun kissun ja näppärästi Raahen Honganpaloon. Henttusen Jouko ja parempi puolisko Hilkka nimittäin hyödyntävät luonnossa liikkuessaan nerokkaita sähköisiä apuvälineitä. Kesäisin kyseiset keksinnöt löytyvät maastopyöristä ja viimeisen vuoden aikana viritelmistä on myös jalostunut kahden istuttava sähköavusteinen potkukelkka. Eläkkeellä oleva sähköasentaja onkin utelias testailemaan erilaisia teknisiä ratkaisuja. Onpa valikoimaan päätynyt myös muutamia päriseviäkin menopelejä. Seuraavaksi otetaankin selvää miten mikäkin härvilä toimii ja tullaanko Suomessakin siirtymään lähiaikona pelkästään sähkökelkkoihin :)
Rasvamonttu singahtaa paikalle ja istahtaa tällä kertaa alas Sillankorvassa Revonlahdella. Raetsaaren Samilta nimittäin löytyy molempiin tarkoituksiin hyvät varusteet. Tallissa komeilee esimerkiksi omaa kartingkalustoa, rakenteilla oleva formula-auto ja päältäajettava baarijakkara, hik! Mestari käy päivätöissä timanttiporaus- ja maansiirtohommissa ja jos ylimääräistä vapaa-aikaa jää vain yhtään jäljelle, hänet löytää heti autotallista. Melkeinpä kaikkien hallin härveleiden maailmaa leimaa joko miehen oma kekseliäisyys, kädenjälki tai suora hulluttelu. Mieluista puuhaa Samille on ollut myös kartingkisailu ja toiminta paikallisessa FK-kerho Ruukissa. Kun on monessa mukana, on myös monenlaista pärisijää, kurkataanpa mitä!
Rasvamontun kamerat, valot ja ääni ovat tällä kertaa valmiina Kolmikannassa Tyrnävällä! Mökin nimellä kutsuttu "Kujanperän Martti", eli Suutarin Martti tuntee koneistajana moottorit läpi kuin omat taskunsa. Omassa kokoelmassa on myös ehtinyt tulla jos mennäkkin erilaisia koneita ja menopelejä. Harrastusta on rajoittanut tilan puute ja viimeisin poistoinventaario niihin tapahtui menneenä syksynä. Tuolloin maailmalle lähti mm. Kittilän ensimmäinen Volga ambulanssi 60-luvulta. Tallista kuitenkin löytyy edelleenkin harvinaisuuksia ja yksi niistä on saman merkin ja ikäluokan musta henkilömalli, joka päätyi aikanaan Taivaan tulet tv-sarjaan hääautoksi. Seuraavaksi otetaankin selvää, onko suutarin lapsilla kenkiä ja miksi ne on kolmikantaisia!
Rasvamontussa mennään tällä kertaa kaasu pohjassa ja pullossa Haukiputaalla. Holstinmäen Autohuolto Oy:n uusissa tiloissa muutetaan bensakalustoa biokaasukäyttöiseksi oikein sarjatuotantona. Toisin sanoen Hyryn Petrin ja Somervallin Turon aikanaan saunaillassa ohimennen heittämä idea oman korjaamon perustamisesta on saanut siivet alleen. Molemmat omistajat ovat harrastaneet ikänsä myös erilaisia moottoreita kilpa-autoista lähtien. Edullisempaa ja ympäristöystävällisempää polttoainetta istutetaan nyt jopa kisakalustoon ja mönkijöihin. Pian tulevan pilottityön myötä saman muutoksen tulevat hiljalleen kokemaan myös dieselpohjaiset koneet. Mutta miten uusi ihmeaine toimii ja mitä koneita löytyy herrojen halleista, kurkataanpa!
Rasvamontussa hieraistaan tällä kertaa silmiä Papintiellä Temmeksellä. Mätäsahon Laurin konekokoelma tarjoaa tähän montakin syytä. Näyttävät jenkkiveturi rekat ovat kuin suoraan amerikkalaisista elokuvista kylälle tempaistuja ja hieman erilaisen hämmästyksen puolestaan tuottaa kaukaa samoilta suunnilta peräisin oleva ruumisauto. Mestari pyörittää harrastuksena ja leipätyönäänkin pääasiassa raskaankaluston myynti-, osto-, ja vuokrausliikettä. Kyseisen toiminnan myötä myös monet aiemmista Rasvamonttu -ohjelmistakin tutut menopelit ovat käyneet ottamassa Laurin pihalta vauhtimutkan maailmalle. Varaosiakin löytyy valikoimasta moneen lähtöön. Mies on koneiden suhteen kaikkiruokainen ja taitavakäsisenä osaa myös entrata ne parhaaseen mahdolliseen myyntikuntoon.
Rasvamonttu rymistelee tällä kertaa Nivalassa. Nivalan Puskutyön perustanut Ylikotilan Timppa viettää ansaittuja eläkepäiviä ja hänen pojat Marko ja Mika jatkavat firman pyörittämistä. Raskasta maansiirtoa harjoittava talo työllistää tällä hetkellä hulppeat 50 työntekijää ja se palkittiin juuri Nivalan kaupungin Vuoden yrityksenä! Seinässä komeileva nimi ei ole tuulesta temmattu, kun katsoo pihalla ja halleissa olevaa konepaljoutta. Halleja löytyy huolto- ja korjaustiloista Kotilankylältä ja toimitilosta teollisuusalueelta. Sukupolvenvaihdos tehtiin 4 vuotta sitten ja nyt pojat hoitavat modernin konepuolen ja Timppa harrastelee kaikenlaisen vanhemman raskaan kaluston parissa. Mestari nauraakin koneiden riittävän, mikäli tulee vielä huonot ajat ja on lähdettävä taas tienaamaan. Valikoimassa on kaikenlaisia uusia ja vanhoja maansiirtokoneitakin aina Sotkamon kaivoksella työskentelevään Suomen suurimpaan 130 tonnin puskukalustoon saakka. Kurkataanpa mitä erikoisuuksia löytyy, kun artikkelien kokoluokka liikkuu isoista koneista aina mopoon asti!
Rasvamonttu hortoilee tällä kertaa Nivalassa. Matkanteko muuttui sellaiseksi, kun toimittaja itse istutettiin Lincoln Town Carin rattiin paikallisella kylätiellä. Tuo samainen raitti vie myös Viian Arin pihaan, josta löytyy oma hulppea Nivalan Limusiini harrastehalli. Parhaimmilaan 9-metrisetkin kaarat vaativat tilaa ja sitä tarjoaa roppakaupalla entisestä sikalan tuotantorakennuksesta tuunattu talli. Mestari on erikoistunut erikoisiin autoihin, joilla on myös joku herkullinen tarina. Esimerkkeinä mainittakoon vuoden 1978 Chrysler Newport, joka on ollut käytössä MTV:llä Pulttiboisissa ja erilaisissa Speden elokuvissa. Ulkomaisesta valikoimasta voisi alleviivata vuoden 1962 Tšaikan, joka on ollut venäläisen pääsihteeri Mihail Gorbatšovin käytössä. Otetaanpa samalla myös selvää, minkälainen konemies tuleekaan 8-vuotiaasta ja autoista kiinnostuneesta Esa pojasta!
Rasvamonttu vierailee tällä kertaa pienessä sievässä Oulaisissa. Kyse ei kuitenkaan ole alkomahoolista, vaan Kopakkalan Hempan omistuksessa olevasta veikeästä tippa-rellu - miniasuntovaunu yhdistelmästä :) Viritelmä on herättänyt hilpeyttä ja salamavaloja missä päin tahansa liikkuessaan. Eläkkeellä oleva mestari, nimittäin sotilasmestari on myös omistanut vuosikymmenien aikana satoja menopelejä ja rauhoittanut pelikentän nykyisin matkailuun soveltuvalle näppärämmälle kalustolle. Otetaanpa seuraavaksi selvää, millä innokkaan koneharrastuskipinän saanut, eläkkeellä oleva lääkintähuoltoupseeri on itse rokotettu. Entä ajaako hän yhtä nätisti siviilissä kuin aiemmin ambulanssikuskina ja minkälaiset moottorit ovat soineet mökissä kitaroiden lisäksi!
Rasvamonttu perustaa tällä kertaa aiheensa Raahen Saloisiin. Heikkilän Kyösti eli tutummin Köpi, touhuaa Husqvarna moottoripyöriensä parissa Tarpion kylällä. Koko mestarin suku on aina harrastanut koneita ja kun vuonna 2016 tuli kuluneeksi 100 vuotta isän syntymästä, veljessarja päätti perustaa oman MC Haksmäki moottorikerhon. Idea syntyi ja sen rödmyran punaisena lankana oli Köpin hankkima ja kunnostama identtinen malli isän 50-luvun Husqvarna moottoripyörästä. Pyörä tuli siihen aikaan perheeseen uutena ja nykyinen samanikäinenkin versio eroaa alkuperäisestä vain rekisteritunnuksella. Kerhossa harrastetaan muitakin koneita ja pidetään yllä tärkeää yhteishenkeä. Toiminta on laajentunut lasten ja lastenlastenkin myötä jo usean kymmenen henkilön harrastukseksi. Seuraavana tutustutaankin keräilyvalikoimaan ja otetaan selvää, millä kriteereillä porukkaan pääsee jäseneksi!
Rasvamonttu vaalii tällä kertaa perinteitä geenien ja koneiden muodossa Merijärvellä. Ylikauppilan Heikin tontilla käy kohta ryske, kun koulutetut jälkipolvet astuvat isännän saappaisiin. Molemmilta pojilta nimittäin löytyy hiljalleen taskusta maaseutuyrittäjän paperit ja sukupolvenvaihdokseen on ladattuna myös mestarin keräämä monipuolinen konearsenaali. Kotitilan vanhaan navettarakennukseen on mm. säilötty erilaisia traktoreita kutakin yksi kappale ja eri puolilta tonttia löytyy isompia härveleitä. Mikä parasta, melkein kaikki koneet ovat akkua vaille heti käynnistyviä pelejä ja koneissa näkyy alkuperäinen ajanpatina. Kurkataanpa pitääkö paikkansa seudulla liikkuva huhu, jonka mukaan merijärvisen ukon normaalia isommalla tilalla häärii työssä 30 traktoria! :)
Rasvamonttu pistää tällä kertaa teho-rankinglistansa järjestyksen uusiksi Kalajoen Rahjassa! Nimittäin Siirosen Mikon tallista löytyvä Top Doorslammer kilpailuryhmän Joker Cuda -kiihdytysauto kätkee peltinsä alle huikeat 3000 hevosvoimaa!! Parhaimmillaan sen vauhtikin kohoaa jopa 300 kilometriin tunnissa. Mies itse toimii Siironen Racing tiimin kuljettajana ja tallipäällikkönä. Rakkaus lajiin on vieläpä pistänyt aina kokoamaan kisa-autot omakätisesti. Tehojen ja vauhdin lisäksi mestari ihailee myös 1960-1970 lukujen taitteen sporttisia jenkkiautoja. Härveleissä pelaa varmasti laadukas ilmanotto- ja -vaihto, sillä Mikko pyörittää päivisin omaa lvi-yritystä. Kurkataanpa, tarkoittaakohan ne nuo kolme ammattikirjainta tässä tapauksessa lyhennettä - Laitetaan Vilisemään Ikkunassa :)
Rasvamonttu syynää tällä kertaa kapallisen koneita Tyrnävällä. Tervon Pekan monipuolista työpersoonaa ja konekokoelmaa ei tosin tahdo saada rajattua mihinkään muottiin eikä raameihin. Mestari löytyy mikin eteen Metsähaan kylältä, särkyneen toiveen karjatilalta. Kyseessä on entinen lypsykarjatilallinen, joka hankkii nykyisin leipänsä mm. rakennushommista. Pihalla olevat härvelitkin ovat tuoneet harrastuksen lisäksi särvintä pöytään. Kokoelma siis koostuu monipuolisesti työn ja huvin parista tutuista pärisijöistä. Tutustutaanpaa valikoimaan ja otetaan myös selvää, mitä tarkoittaa kylällä liikkuva huhu "kuuden pyörän Pekasta"!
Rasvamonttu kumartaa tällä kertaa kunnioituksesta pitkänlinjan konemiehelle Oulun Pikkaralassa. Hahton Mauri on ehtinyt pelata elämäntaipaleella erilaisten pärisijöiden kanssa kohta 80 vuoden ajan. Mies mainitaan eri puolilla maakuntaa nuffimiehenä ja jopa kotikylän henkilökohtaisesti kuvatussa teatterinäytelmässä tuttavallisesti Mutteri Maurina. Viimeisen reilun 50 vuoden aikana oma 2 hehtaarin tontti on täyttynyt sadoista erilaisista koneista ja menopeleistä. Paikalta löytyy myös Suomen kattavin käytettyjen nuffi-varaosien myyntipiste. Uusinpana voimainponnistuksena 79-vuotias mestari on myös kasannut kokoon vanhasta irtaimistosta koostuvan kotimuseon. Kurkataanpa mitä kaikkea lanttaasilta löytyy!
Uskalletaankohan Rasvamontussa mennä tällä kertaa Oulun Ruskoon saakka. Coyote & Roadrunner Garagen talli on nimittäin melko hurja ja pelottavakin paikka. Onteron Juuso ja Pirisen Jari rakentelevat kyseisessä suunnassa monenlaisia menopelejä, joista tuorein projekti on "maantiekiitäjä" Plymouth Roadrunner vuosimallia 1968. Sitä jahtaavan "kojootti" Dodge Chargerinkin vielä kestäisi, mutta kun pimeältä kujalta tulee yllättäen vastaan Stephen Kingin hyytävästä kauhuelokuvasta tuttu ja viritelty Christine`s Sister -tappajaauto. Pelkoa onneksi lievittää yhteisöllisyys, nimittäin kaksikon projekteja on seurannut kesän aikana lukuisa silmäpari tiimin uudesta Facebook-sivustosta. Seuraavaksi kalustoesittelyn lisäksi ajammekin tällä jutulla takaa sitä, miten erilaisilla tavoilla ja menopeleillä on ajettu takaa erilaisissa elokuvissa! :)
Rasvamonttu ryhmittäytyy tällä kertaa oikeaoppisesti ja kääntää vilkun Järvikylän suuntaan Sieviin. Aholan Arin mukaan allekirjoittaneen toimittajan autoilu onnistui hyvin, jos unohdetaan laskuista paikoituksessa unohtunut käsijarru :) Paikallinen mestari tunnetaan kylällä koneharrastajana ja liikenneopettajana. Kokoelmaan on kertynyt 1980-luvun lopulta saakka jo reilu parikymmentä menopeliä, projektia ja tuunaustakin odottavaa aihiota. Seuraavaksi nähdäänkin maistiaisia tästä eri puolilla kylää olevasta valikoimasta, jossa todellinen herkku on mm. vuoden 1958 Chevrolet Biscayne. Tutkataanpa myös kuinka kevyt kaasujalka on erikoistumassa olevalla liikenneopettajalla.