Rasvamontussa tervataan tällä kertaa vanhat moottorit Rajahaudassa Oulussa. Terwamotoristit on VMPK:n, eli valtakunnallisen Veteraanimoottoripyöräklubi ry:n Pohjois-Suomen aluekerho. Paikallisiin kerholaisiin kuuluvat myös ahkerat pyörämiehet Nurmen Risto ja Holmin Jukka. Kalustoon tutustutaan Riston kotiverstaalla Linnanmaan liepeillä ja Jukka ajoi tärkeän asian johdosta paikalle asiastatehden Kiimingin suunnilta. Pärisijöiden suhteen kaikkiruokaisen tallin isännän sydäntä lähellä ovat alkuperäiskuntoiset vanhat moottoripyörät ja vierailevan pyörämiehen ehdoton valinta on ollut vuosikymmenten ajan brittikalusto. Kokoelmasta mainittakoon Riston juuri unesta herätettävä vuoden 1955 CSepel ja ehkä ainokaisena maailmassa kasattavana oleva vuoden 1931 Excelsior AW11 Big Sport. Komeasti puolestaan kiiltelee Jukan ajama ja huollosta palautuva kaverin Norton Commando 850 1970-luvun lopulta. Ja vielä lisämausteena isän löytyneestä vuoden 1954 IC:stä piipahtaa kertomassa oman tarinansa naapurissa asuva kerholainen Hannu Suikki.
Rasvamontussa tutustutaan tällä kertaa betonin koviin koneharrastajiin Ruskonselällä Oulussa. Nuojuan Harri pyörittää paikallisessa Puolatien Boogien hallissa Oulun Betonikuljetus Oy:n toimintaa ja talon tiimi on pyhittänyt saman hallin tiloja myös vapaa-ajan koneharrastelulle. Kokoelmasta löytyy mm. Cadillacia, harvinainen viritelmä 70-luvun Coupe Taunuksesta ja Harley Parkinson moottoripyörät. Koneita on runsaasti ja osa niistä niistä on varastoitu myös kotitontille. Raskaan työn vastapainona mestari tahdittaa rumpalina kevyttämusiikkia ja jopa rokkia työpaikan yläkerran äijäluolasta löytyvässä treenikämpässä. Seuraavana otetaankin selvää, lähteekö peltien takomisesta kovempi jytke kuin menopelien konehuoneista!
Rasvamonttu etsii tällä kertaa moottorin älyllistä elämää Planet Garagella Kempeleessä. Heikkisen Petri muutti keväällä Ekohaan uusiin ja suurempiin toimitiloihin ja hallin viimeistely etenee hiljalleen. Mestarilla nimittäin on kädet täynnä omia ja asiakkaiden töitä ja kiireisimmät hoidetaan ensin alta pois. Sama mies hoitaa myös päällysmiehen ja auton alusmiehen hommat. Tallista löytyy parasta aikaa mm. asiakkaan tekniikan vaihdossa oleva vuoden 1954 Ford Customline ja huollettavana oleva hulppea Ribcraft vene. Mikäli aikaa jää, kotona odottelee kunnostusta myös oma konekalusto. Kurkataanpa mitä härpäkkeitä verstaalta löytyy ja onko ne kaikki tältä planeelta!
Rasvamonttu machoilee tällä kertaa Revonlahdella. Lause ei ole lainkaan liioiteltu, nimittäin Junttilan Marko on kasannut sen verran miehekkään autokokoelman. Ja ei tarvi myöskään paljon puhua höystöin kanssa, jos nimittää miehen kotipihalta löytyvää hulppeaa JUMA Garage hallia "F1-talliksi". Paikanpäältä löytyy mm. useita jenkkiautoja, oma näyttely- ja säilytystila sekä peliautomaateilla varustettu miestenluola. Projektihallissa eli "karvalakkipuolella" taas rälläköidään ja rakennellaan mm. Abarth kilpakalustoa. Lisäsäväystä kokoelmaan antaa terminaattorimaiset Chevyt ja pakoputket, sekä Stallonen Cobra leffasta tuttu Mercury Custom. Seuraavaksi myös kurkataan kuinka kovaa pärinää lähtee tältä kylän yhdenmiehen "formulapyhätöstä"!
Rasvamonttu seuraa tällä kertaa johtotähteä Raahen Mettalaan. Isokosken Jussi on seurannut jo pitkään samojen sakaroiden opastusta, nimittäin mestarista on kasvanut armoton mersufani. Autoja on vuosien aikana tullut ja mennyt ja vain arvokkaimmat ja käyttötarkoitukseen sopivimmat pelit ovat jääneet tallin perukoille. Työnalla on parasta aikaa Saudi-Arabian malli vuodelta 1977, jonka ajomittari näyttää vain 11 000 kilometriä! Mieluisin jo käytössä oleva silmäterä on puolestaan museoitu mersu V126 vuosimallia 1984. Huimimpia vaiheita matkan varrella on puolestaan kokenut rauhanturvatehtävissä palvellut mersu W123 vuosimallia 1984. Jussin leipä on irronnut parikymmenen vuoden ajan yrittäjänä tapahtumatekniikkaa ja studiopalveluita tarjoavalla Tuupa Recordsilla. Kurkataanpa seuraavaksi kuinka tähdellistä kalustoa on johtajan halliin hankittu ja kuinka hyvin niiden saundit on miksattu ammattilaisen käsittelyssä!
Rasvamonttu tekee tällä kertaa aikamatkan autojen ja traktorien historiaan ja kehitykseen Raahen Yritysperällä. Paikallisesta hallista nimittäin löytyy Keski-Korsun Pentin talli ja "leikkipaikka". Pitkänlinjan 90-vuotias automies on harrastanut ikänsä koneita ja ne ovat tulleet tutuksi niin ammatin kuin kotitöidenkin kautta. Muistona lapsuudesta on tallessa Ford AA kuorma-auto, joka on matkan varrella muutettu bensa ja puuhiilikaasukäyttöiseksi autotraktoriksi. Ja vaikka mestari on itse saavuttanut korkean ja kunnioitettavan iän, vielä vanhempi yksilö on REO G Runabout vuosimallia 1909! Se on ikänsä ja mallinsa puolesta täydellinen aikalainen Raahen vanhimman auton kanssa. Kokoelma kätkee monenlaisia muitakin aarteita ja seuraavassa tutustutaan niihin valikoidusti!
Rasvamontussa on tällä kertaa komppi kohdallaan Raahen Varvissa. Kotkan Jussin pihalta löytyy Varvin paja, joka ei kuitenkaan ole teollisuushalli vaan pikkuinen puuhastelutalli erilaisille koneille. Mestari on koko ikänsä harrastanut pärisijöitä ja nykyisin hän kehittelee ja ammentaa niihin erilaisia ideoita ja keksintöjä maailmalta. Leipä irtoaa opettajan hommista ja vapaa-aikoina miehen löytää usein rumpujen takaa mm. Coralia tanssiyhtyeestä. Näistä askareista löytyy myös aika läheltä liippaavia yhtäläisyyksiä, nimittäin bändin nimeä muistuttaa pajalta löytyvä nuoruuden Corolla. Sen malli "printteri" taas tuo mieleen päivätyöstä tutun 3D-mallinnuksen ja tulostuksen. Kurkataanpa mitä kaikkea härvilöitä kokoelmasta löytyy ja miten tietotekniikka on tullut avuksi niitä rakennellessa!
Rasvamonttu kokeilee tällä kertaa kaikkia koneharrastelajeja Nivalassa. Niihin ovat hurahtaneet myös Revolt Racing Teamin kerholaiset Järvikylässä. Löytynojan Tommi on siirtänyt kotitilansa tallista joutilaaksi käyneet maatalous vermeet kartanolle ja rakentanut niiden tilalle monenlaisia harrastekoneita. Pääaineena tiimissä on ralliurheilu, mutta jokainen jäsen harrastaa monipuolisia koneita omissa kotihalleissa. Vierailupaikan ensimmäisenä pelinä jyrähtää käyntiin ärhäkkä ja äänellään toimittajan sisuskaluista smoothieta tekevä formula off-road auto. Vieressä taas komeilee vielä isompi ja traktoria muistuttava off-road trial vehje. Tähän viritys soppaan kun on lisätty vielä mekaanikko expertit Uusitalon Jussi ja Kaskisen Miikka, on rallikalustosta ja kiihdytysmoottoripyöristäkin alkanut löytymään huikeita kierroksia. Tutustutaanpa kerhon toimintaan ja mitä kaikkea yhteistyöllä on syntynyt!
Rasvamonttu vie käden lippaan tällä kertaa Nivalan Mehtäperällä. Pihlajamaan Timo on tehnyt kulttuuriteon, hankkimalla takaisin omalle kylälle presidentti Kyösti Kallion käytössä olleen Buick Special Eightin Italiasta. Päätyipä peli myös jälleen omaan sukuunkin, nimittäin Timon isoäiti oli kyseisen valtion päämiehen tytär. Auto pääsi hyvään kotiin ja on priima kunnossa. Löytyypä mestarin tallista muitakin silmäteriä ja autoalan opettajana myös entisöinti- ja korjaustyökalut pysyvät hänellä kädessä. Seuraavana kurkataan mitä härveleitä mestarilta löytyy säilytyshallin ja projektiverstaan puolelta!
Rasvamonttu laittaa suorat mutkiksi tällä kertaa Oulun Toppilassa. Paikallisen Top Katsastuksen pojat nimittäin harrastavat työn ulkopuolella porukalla myös driftingautoilua ja vanhojen menopelien kunnostusta ja entisöimistä. Konttorin halleista löytyy tilaa myös harrastekalustolle ja loput neliöt on tilkitty mopoilla. Näyttävimpänä hallissa komeilevat 70-luvun uudelleen kasatut Corvettet ja mutkitteluun ja katuajoon taas löytyy mm. useampia Bemareita. Liikennekelpoiset pelit pysyvät ammattimiesten ja talon monipuolisten testereiden johdosta päästölukemia myöten laatukunnossa. Seuraavaksi kurkataankin kuinka hyvin tiimille irtoaa harrastepuolesta Rasvamontun leima ja minkälaisia menopelejä löytyy nurkista! :)
Rasvamonttu vaalii tällä kertaa kotiseutu perinteitä Ylikiimingissä. Pöyskön Erkille teema on niin laaja käsite, ettei kaikki kokoelman koneetkaan meinaa mahtua Nuorittan kylän ja Ylikiimingin taajaman välille. Onneksi parempi puolisko Eeva kuitenkin ohjaa koko paketin kasassa pitämisessä Zetorin takapenkiltä käsin :) Mestarin itsensä mukaan köyhyys kuitenkin rajoittaa myös koneiden määrää ja omia kättentaitoja. Monenlaista härvilää on kuitenkin kasautunut oman näpertelyn johdosta aina kaksipyöräisistä nelipyöräisiin ja rantteen puolelle kuorimakoneesta pärekoneeseen saakka. Seuraavaksi kurkataankin kuinka hienoja pärisijöitä on matkan varrella syntynyt ja minkälaisia keksintöjä erilaiset työvaiheet ovat opettaneet tekijäänsä rakentamaan!
Rasvamontussa ollaan tällä kertaa isänmaallisissa tunnelmissa Kylänpuolella Oulunsalossa. Mis sie tarviit oikeen hyvää asentajaa, Aution Pasissa siul on sellane! Kyseinen mestari on nimittäin kunnolla konekärpäsen puraisema. Pasi on kerännyt vuosien aikana harrastetouhuun mukaan myös taitavan ja monipuolisen porukan, jonka työn tuloksena on syntynyt hulppea Scania Long Line Suomi-perävaunu yhdistelmä. Lopputulos odottaakin vielä sisustusta ja hiljalleen myös kesän tulevia näyttelyitä. Isännällä on pysynyt matkan varrella käsissään työkalujen ja raskaankaluston lisäksi myös tractorpulling vehkeet. Kurkataanpa seuraavaksi minkälaista jälkeä verstaalla on syntynyt pääasiassa kierrätysmateriaalista ja tavallisilla ammattiasentajan papereilla!
Rasvamonttu hulluttelee tällä kertaa Kokkolassa. Tosin vieraana oleva muusikko Ile Jokinen hurautti sinne asiasta tehden Ikaalisista. Kyseinen veitikka on muuten melkoinen luonnonoikku, jota on vaikea määritellä mihinkään tiettyyn kategoriaan. Päinvastoin, asiaa selvittäessä kokonaisuus muuttuu aina vaan monimutkaisemmaksi. Mestari tunnetaan musiikin lisäksi monesta muustakin eri yhteydestä viihteen saralta ja harrastaapa hän myös erilaisia koneita. Esimerkkinä mainittakoon entisöidyt menopelit ja omatekoiset pa-kalustot. Miehen into ja ideavarasto erilaisiin projekteihin tuntuu myös olevan loputon. Näistä kaikista osa-alueista syntyi aikanaan persoona, jonka lopputulos silolteltiin vielä Vuoden Kylähullu tunnustuksella vuonna 1999. Kokeillaanpa kuinka hyvin tämä ukko saadaan mahtumaan yhteen artikkeliin ja minkälaisia härveleitä puolestaan löytyy varastosta!
Rasvamonttu kiertää tällä kertaa myötäpäivään Väliviirteellä Lohtajalla. Pajunpään Santtu harrastaa ralliautoilua ja pyörittää autotallissaan myös ala-aste ikäisten lasten Mutteripajaa Kokkolan 4H-yhdistyksen alaisuudessa. Pajassa värkätään omia ja erikoisiakin projekteja ja Santtu neuvoo tarvittaessa vierestä. Toiminta on ollut suosittua ja nuorten muut harrasteet ovatkin meinanneet jäädä välillä jopa taka-alalle. Omatkin pojat ovat innokkaasti touhussa mukana.12-vuotias Oskari hallitsee jo autohommatkin ja 2-vuotias Joel on puolestaan Rasvamonttu ohjelman tähän asti nuorin konemies! Hallissa on tällä hetkellä työnalla mm. mäkiauton muuttaminen sähköautoksi ja oman ralliauton olka-akselin remontti. Kurkataanpa mitä Mutteripajassa tapahtuu ja minkälainen on myös rallikalusto!
Rasvamonttu romuaa tällä kertaa Pyhäjoella. Poiketaanpa samalla reissulla lopuksi myös Yppärin kylälläkin, nimittäin paikallisella romuyrittäjällä Pelkosen Eskolla löytyy erilaisia koneita vähän joka suunnalta. Vihannintien varressa toimii mestarin pyörittämä myyntiliike Rannikon Auto ja Varaosa ja sen yhteydessä hajottamo aputoiminimellä Pyhäjoen Romu. Molemmissa pelataan erilaisten varaosien ja metalli raaka-aineiden kanssa. Sivuun on nostettu myös monenlaisia koneharvinaisuuksia ja kunnon tulta kokoelmalle antaa kotihalleista löytyvät aarteet. Kurkataanpa mitä kaikkea on myös pelastettu hirmuisen purkaamo nosturin kourasta!
Rasvamonttua pelotellaan tällä kertaa Haapajärvellä. Paikalliset kelkkaharrastajat ja -kilpakelkkailijat kokoontuvat rassaamaan menopelejä yhteisessä tukikohdassaan Kuonankylällä. Niemi-Korven Johannes on kasannut "Vipex - Turbo Mörkö" kelkkahirmun, joka on mallinsa tekniikan tehokkain kampe Suomessa. Osittain kilpailuihin liian ärtsy härveli pysyy kuitenkin mestarin käsissä, nimittäin palkintokaapissa on kiiltävää metallia jopa SM-kiihdytyksistä. Porukan koneita löytyy kaikista vuoden ajoista, aina vesicross kelkkoihin saakka. Itserakennettuna ajokit ovat mieluisia ja istuvat kuljettajalle, mutta kasaamisessa on myös ollut monta mutkaa matkassa. Kurkataanpa mitä muutakin yllättävää maastokalustoa löytyy samasta hallista!