Rasvamonttu kurottaa tällä kertaa hallin kattoon Raahen Saloisissa. Alametsän Ollin jenkkiautokokoelma nimittäin kasvaa kasvamistaan ja hallinosturit uhkaavat jo jäädä samalla myös kaarojen ainoaksi säilytyspaikaksi. Mies luonnehtiikin itseään reilusti hamsteriksi ja kertoo myös autojen karheuden ja tuunailun ilon voittavan kromin kiillon. Mitä "hiomattomia timantteja" halliin on sitten vuosien aikana kertynyt ja missä vaiheessa on mikäkin projekti, kurkataanpa!
Rasvamonttu ei ole tällä kertaa varma mihin suuntaan mennään. Lähtöpiste on kuitenkin Haapajärven Oksava ja Samuel Vainion tuunaama kaksikeulainen Volgswagen Golf. Projekti on vielä keskeneräinen, mutta se on jo kerännyt erikoisuudellaan runsaasti huomiota mm. somessa. Projekti on ainut tiedossa oleva viritelmä kyseiselle automerkille. Kurkataanpa miltä menopeli näyttää tässä vaiheessa ja miten sen kokonaisuus toimiikaan. PS. yläpuolella olevan äänitteen pitäisi lähteä pyörimään oikealle :)
Rasvamonttu kohoaa tällä kertaa pilviin Nivalassa. Pasi Keskisarja on luonut Maliskylällä sijaitsevalle pellolleen melkoisen sirkuksen. Elämyspuisto Crazylandista löytyy mm. itsetehtyjä koneita ja luomuksia kuuluisista nähtävyyksistä. Mainittakoon niistä nyt alkuun vaikka Apollo 11 kuuraketti, Titanic, sekä tuoreinpana teoksena taivasta halkova Eiffel-torni. Taiteilijaa kiehtoo eri maiden kulttuurit ja myös niiden ilmiöt. Ei siis ihme jos valikoimassa pönöttää venäläisen mossen ja amerikkalaisen avaruussukkulan lisäksi myös kyseisten maiden isot herrat!
Rasvamonttu heijastuu valkokankaalle tällä kertaa Raahen Saloisissa. Häkkilän Jussi on tuttu ääni Radio Pookista, mutta hänen vapaa-ajan suuresta keräilykokoelmasta ei kaikki tiedäkkään. Kyseessä nimittäin on intohimoinen elokuva- ja sarjakuvaharrastaja. Talven pakkasetkaan eivät pääse valtaamaan hänen asuntoaan, nimittäin seiniä vuoraa sen verran hulppea kokoelma leffoja, sarjiksia ja alan kirjallisuutta. Löytyypä kalustosta kohta käynnistettävä elokuvaprojektorikin ja jopa oma valkokangas. Toisin sanoen - antoisaa Rasvamonttu iltaa!
Tällä kertaa Rasvamonttu suorastaan räjähtää Alavieskan Kähtävässä. Rajaniemen Mikko työskentelee omistamallaan Rajaniemen moottorikoneistamolla ja viettää vapaahetkiään nitrokäyttöisen kiihdytysmoottoripyörä Sirpan parissa. Kyseessä on todella tulinen lady, nimittäin sen vauhti kiihtyy jopa 400 kilometriin tunnissa. Viime kesänä hänen tiimillään oli kotiintuomisina myös drag racing -kiihdytyskilpailujen suomenmestaruus. Kurkataanpa nyt varovasti sinne talliin!
Rasvamonttu kurvaa tällä kertaa Kalajoelle. Ojalan Marko tunnetaan paikallisena "sulo vileninä", joka ostaa ja tuunaa koneita halvalla ja myykin niitä vähintään samalla hinnalla. Joistakin vehkeistä irtoaa vain hyviä käyttöosia, mutta erikoisemmat tapaukset päätyvät visusti kokoelmaan. Tutkitaanpa kuinka erikoisia härveleitä on saanut halvalla!
Rasvamonttu hohkaa tällä kertaa Raahessa. Rajamäen Tuija on käsityötaiteilija, jonka suvussa tehdään pajataidetta jo kolmannessa sukupolvessa. Hänen isänsä Eino Tuomaala ja setänsä Olavi Tuomaala perustivat Raahen Valun jo vuonna 1955. Valimo kuuluu Suomen vanhimpiin käsityövalimoihin, jossa yhä valetaan pronssia perinteisellä permantovalutekniikalla. Talo tunnetaan nykyisin Raahen Taitopajana ja siellä valmistuu mm. pronssi-, hopea-, lasi- ja posliinitaidetta. Tutustutaanpa taloon ja pronssin valamiseenkin ihan aitiopaikalta!
Rasvamonttu kaivautuu tällä kertaa Ruukin suuntaan. Pylkkään Velin lanttaasilla on konetta koneen vieressä. Valikoimassa on monenlaista härvilää ja löytyypä harvinaisuuksiakin niiden joukosta. Yläkuvassa mm. toimiva Ukkomestari -kaivinkone 70-luvulta. Tutkitaanpa minkälaista kättenjälkeä on saanut aikaan mies, jonka askeleet johtavat vain yhteen suuntaan.
Rasvamonttu puskee tällä kertaa Ruukkiin. Keijo "kepe" Paasovaaran pajalla käy täysi työn tohina. Pihalla komeilee massiivinen puumurskain ja hallissa tyylillä rakennetut sähköpyöräkuormaimet. Harrastehalliin kurkkaamalla silmään puolestaan osuu urheiluautot, joista mm. Pontiac Fiero on valmiina kierrokselle. Ammattitaito jyllää paikalla kahden miehen voimalla, joten on aika tutustua mestareihin ja tähänastiseen työnjälkeen.
Rasvamonttu kaasuttelee tällä kertaa Ouluun. Savelan Atte tunnetaan bemarimiehenä ja Metsokankaan "MacGyverinä". Valikoimasta löytyy erikoisuuksia ja hirmuista vääntöä mm. kahden turbobemarin pellin alta. Seuraavaksi startataan siis BMW:n ohjeella - Baanalle Mennään Wauhdilla!
Rasvamonttu revittelee tällä kertaa Oulun Ruskoon. Asuinalueen eräässä pihassa on ihan Amerikan meininki! Eikä ihme, sieltä nimittäin löytyy Kurkelan Timon Corvette kokoelma. Pihalla komeilee kyseistä merkkiä lukuisassa mallissa ja pirtissä puolestaan hämmästyttää tuhansia jenkkiautoja käsittävä tuote- ja pienoismalliarsenaali. Tässä jälleen loistava kohde ohjelmaan, nimittäin mestari ei ole aiemmin esitellyt missään 40 vuoden aikana kertyneitä aarteitaan. Kierroksen jälkeen jokainen myöntää Timon olevan esittelemänsä Amerikan autoilija!
Rasvamontussa lyödään tällä kertaa pilkettä pyttyyn Oulun liepeillä Temmeksellä. Hongan Kalevi on tehnyt kultturiteon, entisöimällä aikanaan isänsä Väinö Hongan käytössä olleen Ford "hiipijä" häkäpönttöauton. Menopeli liikennöi mm. 40-luvulla Oulun ja Temmeksen välillä. Pirssi ehti nähdä käytöstä poistuneena myös huonoja päiviä, mutta 80-luvulta saakka se on kukoistanut mestarin kädenjäljen ansiosta.
Rasvamonttu jyrähtää tällä kertaa Ollalan kylällä Haapavedellä. Onneksi Aholan Pekka asuu taajaman ulkopuolella, sillä muuten hänen kilpa-ajokkien kaasuttelu herättäisi varmasti koko kaupungin. Sen verran kovasti ääntä lähtee hirnahtelevista Mustangeista ja vieressä räyhähtelevästä naapurin Dodgesta. Tutustutaanpa näihin menopeleihin, Pekan autohistoriaan ja kaveriporukkaan, jota yhdistää kiinnostus räväköihin autoihin.
Rasvamonttu seuraa tällä kertaa johtotähteä Ylivieskan Savelankylään. Huovarin Jani on ehdoton mersumies ja myös autokeräilyn ohessa bussi- ja taksiyrittäjä. Kolmisakarainen merkki on siis hyvä löytymään henkilö- ja linja-autojenkin keulasta. Otetaanpa selvää kokoelman harvinaisuuksista ja mestarin valintakriteereistä.
Rasvamonttu kurvaa tällä kertaa varikolle Oulaisissa. Matkanivan konepajalla kohtaavat kyläläiset ja erilaiset kilpa-ajokit. Siltalan Kimmo on pajan yrittäjä ja häneltä taittuu myös erilaiset autohommat. Mikäli yläkuvassa näkyvään Fiat 600:sesta viritettyyn rata-autoon tulee ongelmia, kyseisen apuun turvautuu luottavaisesti myös kuljettaja Saastamoisen Jarkko. Kurkataanpa hallin toimintaan ja virityksiin.
Rasvamontun kohtaamisajot järjestetään tällä kertaa Raahen Palonkylässä. Hyvärin Tonin auto- ja konekorjaamolla riittää vilskettä, kun iltaisin siellä kokoontuu myös alueen äijäkerho huoltamaan erilaisia menopelejä. Kenturalle oli ajettu ohjelmankin vierailua varten melkoinen kattaus päriseviä. Seuraavaksi silmätään myös hallin meneillään olevat projektit. Yläkuvassa käsittelyssä Fiat 600.