Rasvamonttu hifistelee tällä kertaa Kempeleessä. Paikallisessa autotallissa valmistuu hiljalleen Vanhat bensalenkkarit -tiimin fixaama Toyota Corolla. Tähtäimessä on valtakunnalliset Gumball 500€ ajot. Maailman tilanne siirsi tapahtuman ajankohdan toukokuulta elokuulle. Autosta on tarkoitus tehdä näyttävä ja sen pitäisi myös kestää matkalla neljän raavaan miehen massa. Keitä ovat nämä neljä kaverusta ja miten projekti etenee, tutkitaanpa!
Rasvamontun erikoiskoe suuntautuu tällä Oulun Hiukkavaaraan. Roihan Hannu on rallimies, Cortinamies ja lupsakka mies! Sen vaistoaa puolin ja toisin myös mestarin kaveripiiri, joka koostuu pitkänlinjan oululaisista veteraanikilpa-ajajista. Tämä juttu toimiikin samalla Hannun autojen ja muidenkin paikallisten lajin harrastajien historiikkina. Samalla tutustutaan myös tallissa käynnissä olevaan Cortina projektiin.
Rasvamonttu kaivaa tällä kertaa kolikoita taskusta Haukiputaalla. Parkkisenniemen Jamppa lätkii omaa pajatsoa Kiviniemessä. Eikä se ole kaikki pajatsossa mikä kiiltää, herra nimittäin entisöi myös omia hienoja rättisitikoita. Kokoelmista löytyy toki muutakin mm. upea "elvis" henkinen jukeboxi. Tutkitaanpa!
Rasvamonttu näpyttelee tällä kertaa Raahen Saloisissa. Kettukankaan Mikolla on hieno vanhojen tietokoneiden, pelikonsolien ja laskimien kokoelma. Laitteita on kertynyt vuosien aikana jopa kokonaisen Saloisten tietokonemuseollisen verran. Aarteisiin tutustutaan Ketunperällä ja varsinaisella pääkallopaikalla Arkkukarissa. Käynnistämme nyt Rasvamonttu -ohjelman, enter!
Rasvamonttu kääntyy tällä kertaa käsijarrukäännöksellä Himangalle. Ojatalon Toni ja Pahkalan Joni virittelevät alueella omia drifting kilpa-autoja. Niillä ajaminen tietää hienoja sivuluisuja, kumen polttoa ja valtavia tehoja. Autojen huoltokaan ei ole ongelma, sillä Toni pyörittää kasitien reunassa omaa huolto- ja hitsauspalvelua. Seuraavaksi tutustutaan driftingiin, koneiden virittelyyn ja vauhdin hurmaan!
Rasvamonttu kääntää ratin tällä kertaa Kälviälle. Kasitien reunaan topatessa sieltä löytyy Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo. Paikan on perustanut Toivosen Matti, joka on myös intohimoinen koneiden keräilijä. Erilaisia vempeleitä kertyi ajan saatossa valtavasti ja kotipihan tuntumaan syntyi lopulta myös erillinen ja Suomen ensimmäinen hajottamomuseo. Elikkä valtavan kokoelman pariin, wroooom!
Rasvamonttu päristelee tällä kertaa Raahessa. Millä päristellään, sitä ei aina etukäteen tiedäkkään, nimittäin sen verran monipuolinen on uuden Old Machines yhdistyksen valikoima. Kerhon uudet ja hienot tilat löytyvät entiseltä Myllymäen koululta Saloisista. Nyt tutustutaan kalustoon ja toimintaan, eli hanaa!!
Rasvamonttu gumballoi tällä kertaa Haukiputaalle Kellon Kiviniemeen. Team #massamadallus on neljän äijän kopla, jossa rakennetaan yhteisiä gumball-autoja ja omia projekteja. Viimevuotinen gumball lopputulos oli varmasti yllätys improvisoiville tekijöilleenkin - Tinder Surprise! Painuvatko iskarit pohjaan tänä vuonna? Tutustutaanpa gumball autoihin, muihin kokoelmiin ja tietenkin myös itse ajotapahtumaan.
Rasvamontussa on pää pyörällä tällä kertaa Ervastinkylällä Oulunsalossa. Onko kylä saanut nimensä erikoisen keksijän Ervastin Reijon mukaan? Entä miten syntyi ikiliikkuja ja mihin johtaa oma yksityinen moottoritie? Reijon tallista löytyy myös erikoisia menopelejä mm. ummenajokas ja sirkkelinterällä kiitävä moottoripotkukelkka!
Rasvamonttu kurvaa tällä kertaa 8-tieltä Arkkukarin Mutalaan Raahessa. Hongan veljekset ovat niillä kulmilla tunnettuja kättentaidoista ja runsaasta konekannasta. Kuvassa Tuomo (vas.) ja Urho Honka. Taitavia veljeksiä oli alunperin neljä ja nykyään kaksi jatkaa perinteiden vaalimista. Kokoelmasta löytyy jopa itse rakennettuja traktoreita ja metsäkoneita! Valtavaan valikoimaan tutustuminen jäi kesken parin tunnin kierroksesta huolimatta. Katsotaanpa minkälaisia on ne hongankolistajat!
Rasvamonttu liekehtii tällä kertaa Kokkolassa. Masi Isohanni ja Joni Pannulla ovat armottomia autoharrastajia. Peltien alta löytyy hevosvoimia ja kiiltävää kromia kyljestä. Pojat kasaa vaikka moottorin palasista. Ohjelmassa poiketaan Sokojan kylällä ja Laakeritien teollisuusalueella.
Rasvamonttu hieraisee silmiään tällä kertaa Tahtipuikossa Kokkolassa. Jos tuolla seudulla tiellä tulee vastaan sohva, Hackspikin Markku se on vaan silloin menossa ruokakauppaan :) Mestarin halleissa huomiota kerää sähköistetyn toppatuolin lisäksi myös erilaiset jenkkiautot ja työkoneet.
Rasvamontussa suut ja koneet käyvät tällä kertaa Raahessa. Vesamon Risto on värkännyt ikänsä erilaisten koneiden kanssa. Kaikki mikä on pärissyt on aina kovasti kiinnostanut. Vuonna 1946 syntynyt veijari on menettänyt 2000-luvun aikana näkökykynsä, mutta kotiukkonakin hän kertailee innokkaasti kokemiaan moottorielämyksiä. Risto on myös peijakkaan hyvä matkimaan erilaisia koneita!
Rasvamontussa ei tällä kertaa putoa omena kauas puusta. Kettukankaan Pentti on toimittajan setä ja jutut on molemmilla yhtä pitkiä kuin leveitäkin. Konemies täyttää 80 vuotta, mutta ei aio juhlia pyöreitä. Lahjaksi tehtiin juhlahaastattelu. Pena tunnetaan mm. eräänlaisena "kylähulluna", murakuninkaana, autoilijana ja Pattijoen konemuseon perustajana. Mestarin pää on terävä kuin partaveitsi ja siellä syntyy nerokkaita keksintöjä. Uusinpana mm. laatikkokatokset!
Rasvamonttu putputtaa tällä kertaa Raahen Varviin. Jaakkolan Mikon periaate on se, että verstashommat tehdään uudessakin pirtissä kuten ennenvanhaan. Mutta miten olohuoneessa on voinut syntyä jopa 10 metriä leveä lentokone? Otetaanpa miekkosesta ja kokoelmasta muutenkin selvää.
Rasvamonttu kaasuttaa tällä kertaa Junnilanmäelle Raaheen. Leevi Häkli kerää Wolkswagen Transporttereita enemmän kuin itse haluaisi :) Se on aiheuttanut hallitilojen laajenemisen ja sopassa mausteena ovat vielä myös tuliset Porschet. Tutkitaanpa mitä kaikkea kokoelmasta löytyy.