Uusimmat
Suosituimmat

Kokkosen Aapelin noidanluuta-kaivinkone- ja paineilmasäiliöpotkukelkka tempaukset ovat tulleet tutuksi tv-uutisten loppukevennyksiä myöten Rantsilassa

22.06.2023 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu hulluttelee tällä kertaa Kerälänkylällä Siikalatvan Rantsilassa. Päätirehtöörinä tempuissa toimii Kokkosen Aapeli, jonka vinkeet ovat tulleet tutuksi kylällä ja jopa valtakunnallisten tv-uutisten loppukevennyksistä. Esimerkkeinä mainittakoon mm. pari pääsiäistä sitten noidanluudalla pyöriminen Hitachi kaivinkoneessa ja äänennopeuteen pyrkiminen kuumennetulla paineilmasäiliöpotkukelkalla :) Tämä herra on myös aikanaan laskenut kesän kunniaksi Taunuksen vesille ja Pösön räjähtämisen ja palamisen puolestaan aiheutti erikoinen "sähköhäiriö". Leipätyönä mestarilla on ollut maanviljely sekä lihakarjanhoito ja hullut tempaukset puolestaan toimivat raskaan työn tärkeänä vastapainona.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kokkosen Aapeli. Vekkuli hurjapää, hullujen tempausten toteuttaja, keksijä, lihakarjankasvattaja ja maanviljelijä Kerälänkylällä Rantsilassa. Omien sanojensa mukaan pieni hulluttelu toimii raskaan työn vastapainona ja niiden avulla pelle peloton haluaa myös pitää oman sisäisen pikkupoikansa hengissä. Tempaukset on myös huomattu maailmalla ja jopa valtakunnallisten tv-uutisten loppukevennykset ovat kaivanneet taiteilijalta aika-ajoin lisää tuoreita sirkushuveja kansan piristykseksi.

(kuva: Ari Kettukangas)

Aapelin leipä lohkeaa vielä toistaiseksi maatilan hommista ja silläkin puolella kekseliäisyys on säästänyt monta euroa koneiden kehittelyssä.

VIDEO: Pääsiäisnoita ja Hitachi kaivinkone vuonna 2021.

VIDEO: Hyvää pääsiäistä!

(kuva: Aapeli Kokkonen)

Hulvaton tempaus päätyi lopulta MTV-uutisten loppukevennykseen saakka. Kylällä oli juuri menossa pääsiäisen aikaan ojankaivuutyömaa ja koneen kuski lupautui hullutteluun, kun sai luvan puistella kunnolla luutasankaria. Lopulta pyörittiin 360 asteen täyttä ympyrää n. 65-70 kilometriä tunnissa. Aapeli oli valjaissa, puomiin oli kiinnitetty 5 metrin liina ja teipatut lukitinsalvat. Turvallisuus oli siis villistä menosta huolimatta viritetty äärimmilleen.

VIDEO: Aapeli-noita MTV:n uutiskevennyksessä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Paineilmasäiliöpotkukelkka kiihdytysajo talvella 2023. MTV-uutisista kaivattiin jo lisää tuoreita sirkushuveja kansalle ja Aapeli tarttui heti tuumasta toimeen.

VIDEO: kelkan esilämmitys.

(kuva: Aapeli Kokkonen)

Korkeapainepullolla varustettua potkukelkkaa kuumennettiin nuotiossa 3 tuntia ja tavoitteena oli kiihdyttää 3 kilometrin suoralla äänennopeuteen :)

(kuva: Aapeli Kokkonen)

Aihiona oli potkukelkka ja happipullo, jossa oli mennyt katsastus vanhaksi. Aapeli jalosti osia liittimeineen sopivaksi ja pullossa oli lopulta kolmasosa höyrystyvää vettä.  

(kuva: Aapeli Kokkonen)

Asenne ennen suoritusta oli kohdillaan tuttua rooliasua myöten.

VIDEO: Korkeapainepotkukelkka vauhtiin!

(kuva: Ari Kettukangas)

Ja niinhän se lähti lopulta kelkka käsistä. Paine kohosi liikaa 150 bariin, kelkasta paloi jalakset poikki ja tietenkin kaikki puuosat. Mestarilta itseltään lähti nahkaa kyljestä ja kädestä ja niiden paraneminen vei oman aikansa. Pullo säilyi ehjänä ja kampe jäi nurkkiin muistoksi. Huhun mukaan kelkan kuumennus kesti siis 3 tuntia ja sammutus 3 päivää :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Aapeli kiittää Kailatecia, joka sponsoroi temppuun kaikki turvalaitteet. Settiin kuului mm. ylipaineventtiili, painemittari ja letkut. Turvallisuus oli siis mietitty vimosen päälle tässäkin tempussa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Aapelin mukaan kelkka olisi pitänyt rakentaa kokonaan raudasta. Voi myös olla, että Eslan rakennetta ei ole alunperin suunniteltu 150 barin paineelle :)

VIDEO: Taunus vesille. Nuorramiessä kavereiden kanssa haluttiin päästä vesille ja jostain täytyi vain ensin löytää budjettiin sopiva paatti. Haapavedeltä löytyi 200 eurolla soiva Taunus, johon rotoversio vaiheessa laitettiin 3 tynnyriä puolelleen. Taka-akselin paikalle löytyi vielä vanha lietepotkuri ja niin valmistui Siikajoen nopein vesialus :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Moniöljypoltin.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kokonaisuuteen kuuluu turbo, paimenpoika ja muutama ostettu pumppu. Muultaosin kampe on omaa käsialaa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Valtra 8550 vuosimallia 2000.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kyseessä on yksi Suomen eniten ajettu vastaava malli ja mittarissa 34 000 tuntia.

(kuva: Ari Kettukangas)

Valtra toi 30 000 työtunnin täyttyessä mukanaan kakun ja huoltomiesten kanssa kahviteltiin merkkipaalun kunniaksi. Kampe tuli taloon uutena ja se ollut tilan ykköstraktori.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tällä vinssilanalla on selvitty monesta tukalasta tilanteesta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Avant 630 pienkuormaaja.

(kuva: Ari Kettukangas)

Avantin kuljetuskärry.

(kuva: Ari Kettukangas)

Lokomo 145 tiekarhu peltohommissa!

(kuva: Ari Kettukangas)

Parikymmentä vuotta sitten Aapelille tuli tarvis järeälle peltolanalle, joka olisi istunut vallitsevaan budjettiin. Tämä kampe vaihtui resuun traktoriin ja siihen muuteltiin vain eri renkaat ja alle leveä terä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kamppeesta tuli oiva peli pellon oikaisuun ja siksipä tiekarhuja ei enää näekkään tiellä, kun ne kaikki ovat pellolla :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Toyota Corolla lumilevyllä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kolariautolle löytyi mainiota jatkokäyttöä lumen ja karjanrehun puskemisessa. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Ohjaustehostimelta öljy ja hydrauli kabinetista. Etuvetoautolle sopii hyvin painava levy.

(kuva: Ari Kettukangas)

Volvo karja-auto.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tyyliä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Luutiin erikoistunut mestari löysi nurkasta harjan ja taisi heti ryhtyä uuden projektin suunnitteluun :)

Loppuyhteenveto & VIDEO: kaikki Aapelin projektit eivät mahtuneet tähän artikkeliin ja niitä ovat mm. pioneerina toiminen lietteenvetoletkun levityshomman laajemmassa mittakaavassa. Projektiin tuotiin kalustoa Irlannista ja itse rakennettiin pumppuvaunu systeemit ym. Myöhemmin  ideaa on kopioitu muualla maailmalla. Olisikohan pösö puolestaan voinut lentää vaikka Irlantiin saakka, kun eräänä päivänä eräs Peugeotti päätettin purkaa osiksi räjäyttämällä. Niinpä kasattiin happea ja asetyleeniä ja otettiin paimenpojasta kipinä. Arviointivirheen ja kovan jysäyksen myötä ihmisten ikkunat helisivät jopa 6 kilometrin päässä :) Auto syttyi lopulta vielä palamaan ja paikalle hälytettin palokunta kyseisen "sähköhäiriön"  seurauksena. Kaikkia näitä hulvattomia muistoja kertyy myös oheiselle juuri ilmestyvälle herran Youtube kanavalle. Ja tämän mestarin tempauksista seuranneet mustelmat ja kylkivut eivät ole olleet myöskään turhia, nimittäin ihmisten kasvoille on saatu tempuilla aikaan lukuisia hymyjä ja nauruja :)

Lue myös: Terje Tenhovuori kurvaa Vauxhall Firenzalla ja Magnum 2300:sella sekä vaimolle rakentuu harvinainen farmari Viva Vihannissa

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Uusimmat
Suosituimmat