Merellä sinilevätilanne hieman helpottanut, järvillä sinilevää vain vähän

29.07.2022 08:09 - Jussi Häkkilä

Ryhmäpäällikkö Satu Maaria Karjalaista Suomen ympäristökeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Valtakunnallinen sinilevätilanne on Suomen ympäristökeskuksen mukaan hieman parantunut viime viikosta. Järvien levähavainnot ovat vähentyneet tuulisen ja sateisen sään seurauksena, ja sisävesien tilanne on edelleen tavallista parempi. Merialueiden tilanne on helpottanut myös hieman, mutta sinilevää on havaittu edelleen enemmän kuin viime vuosina keskimäärin. Havaintoja on tehty erityisesti Saaristomeren rannikkoalueilla.
Sisävesien havaintopaikoista kahdella, Tohmajärven Suuri-Onkamon Ruunaluodolla ja Suomussalmen Jumalisjärvellä, havaittiin erittäin runsaasti sinilevää. Viidellä havaintopaikalla havaittiin runsaasti ja 12:lla hieman sinilevää. Kainuussa sinilevää havaittiin tällä viikolla runsaasti Vaalan Rokuanjärvessä ja hieman Suomussalmen Korpijärvessä. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää ei tällä viikolla havaittu.
Sisävesien lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 17-24 astetta ja paikoin viileämpi kuin keskimäärin tänä ajankohtana. Pohjois-Suomessa sisävesien lämpötila on 16-21 astetta. Pielisessä ja paikoin Pohjois-Suomessa vesi on keskimääräistä lämpimämpää. Käsivarren Lapissa veden lämpötila on kymmenen asteen tienoilla.
Merialueilla paikallisia sinileväkukintoja on tällä viikolla havaittu Selkämeren, Saaristomeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla. Avomerialueilla sinilevää esiintyy edelleen Selkämerellä ja Suomenlahdella.
Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä 16-18 astetta avomerellä ja rannikon tuntumassa 19-20 astetta. Selkämerellä vesi on 14-17 asteista ja Saaristomerellä 17-18 asteista. Suomenlahdella meriveden pintalämpötila on yleisesti 18-20 astetta länsiosaa lukuun ottamatta. Suomenlahden länsiosassa kumpuaminen on pudottanut meriveden lämpötilan 12:een asteeseen.

Lue myös: Kirkkosaaren ja Montan uimarannoilla Muhoksella sinilevää

Kilpailut

Uusimmat