Sinileväkukintojen määrä vähentynyt

23.08.2019 08:56 - Jussi Häkkilä

Ryhmäpäällikkö Marko Järvistä Suomen ympäristökeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Sinilevän määrä on vähentynyt viime viikosta niin järvillä kuin merialueillakin. Merialueilla sinilevät ovat pääasiassa veteen sekoittuneena, mutta paikoittaisia pintaesiintymiä on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla, ja paikoin pintaesiintyminäkin erityisesti Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolisilla merialueilla, Suomenlahden suulla ja eteläisellä Selkämerellä. Rannikolla sinilevää on esiintynyt muutamilla valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla Suomenlahdella, Saaristomerellä, Selkämerellä ja Merenkurkussa. Yhdellä Saaristomerellä sijaitsevalla havaintopaikalla havaittiin erittäin runsaasti sinilevää. Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 11-16, Selkämerellä 11-18, Saaristomerellä 17-18 ja Suomenlahdella 15-18 astetta.

Järvillä sinilevän esiintyminen on selkeästi vähentynyt viileän ja epävakaisen sään seurauksena. Sinilevää havaittiin tällä viikolla 30:lla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Näistä vain kuudella levämäärä arvioitiin runsaaksi ja yhdessä erittäin runsaaksi. Lapissa sinilevää oli tällä viikolla vähän Ranuanjärvessä. Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää ei havaittu.
Yleensä sinilevän esiintyminen järvissä on runsainta elokuussa, mutta tänä kesänä sinilevämäärät ovat olleet koko elokuun pienempiä kuin keskimäärin 20-vuotisen valtakunnallisen seurannan aikana.
Järvien pintavesien lämpötilat ovat monissa järvissä noin asteen viileämpiä kuin tyypillisesti tähän aikaan. Tällä hetkellä järvissä pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 16 - 18, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 14-16 ja Lapin alueella 12-14 astetta.

Lue myös: Sinilevätilanne rauhoittunut merialueilla ja järvillä

Kilpailut

Uusimmat