Kuva: Pixabay

Sinilevätilanne rauhoittunut merialueilla ja järvillä

16.08.2019 09:00 - Jussi Häkkilä

Viileä ja epävakaa sää on hillinnyt sinileväkukintoja sekä Suomen merialueilla että järvillä.

Viileä ja epävakaa sää on hillinnyt sinileväkukintoja sekä Suomen merialueilla että järvillä. Merialueilla sinilevää on tällä viikolla havaittu sekä välivedessä että pintakukintoina paikoitellen Saaristomerellä, Suomenlahdella, pohjoisella Itämerellä ja Selkämerellä. Perämerellä sinilevää ei ole havaittu. Sinilevähavaintojen määrä merialueilla on vähentynyt viime viikosta.
Järvillä sinilevää on havaittu enimmäkseen veteen sekoittuneena. Sinilevää on havaittu tällä viikolla 43:lla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla, yhdeksällä runsaasti. Lapissa sinilevää oli tällä viikolla vähän Kemijärven Pöyliöjärvessä. Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää havattiin täällä viikolla vähän Haapajärven Hautaperän tekojärvellä ja Kuusamon Oivanginjärvessä.
Avomeren pintaveden lämpötila on nyt Suomenlahdella 15-19, Saaristomerellä 17-19, Selkämerellä 12-18 ja Perämerellä 12-17 astetta. Ennustetun kovan tuulen ja aallokon odotetaan entisestään hajottavan sinilevän pintakukintoja.
Järvien pintaveden lämpötila on yhdestä kahteen astetta alempi kuin tyypillisesti tähän aikaan. Tällä hetkellä järvien pintaveden lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 16-18, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 14-16 ja Lapin alueella 11-14 astetta.

Lue myös: Sinileväkesä jatkuu vielä merialueilla, järvillä kukintoja keskimääräistä vähemmän

Kilpailut

Uusimmat