Kuva: Jussi Häkkilä

Muutoksia perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja sairaaloiden erikoissairaanhoitoon -yöpäivystys loppuu mm. Raahessa

18.04.2024 08:49 - Jussi Häkkilä

Valtioneuvosto päätti kehysriihessä mm. sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuudesta.

Valtioneuvosto päätti kehysriihessä mm. sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuudesta. Muutoksia päätettiin tehdä perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.
Päätöksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän on mahdollista ylläpitää yöaikaista perusterveydenhuollon päivystystä pitkien etäisyyksien vuoksi Ivalossa ja Kuusamossa sekä kielellisten oikeuksien toteutumisen varmistamiseksi Pietarsaaressa ja Raaseporissa. Lisäksi perusterveydenhuollon yöpäivystystä voisi hyvinvointialueen päätöksellä jatkaa Kemissä ja Savonlinnassa. Aiemmasta poikkeuslupakäytännöstä luovutaan. Yöpäivystys lakkaa Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään ensi vuoden lopussa.
Vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa voi edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. Synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä ensi vuoden lopussa.
Sairaaloiden ja päivystysten muutoksilla aikaansaadaan 26,3:n miljoonan euron säästö. Lainsäädännöllisiä muutoksia tehdään hallituskauden aikana ainakin erikoissairaanhoidon keskittämis- ja päivystysasetuksiin.

Lue myös: Haapaveden terveyskeskuksen päiväaikainen päivystys perjantaista alkaen Oulaisten terveyskeskukseen lääkärivajeen takia

Kilpailut

Uusimmat