Utajärvi tavoittelee vedyn paikallista tuottamista ja jakelua

23.01.2024 08:34 - Jussi Häkkilä

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormusta haastattelee Jussi Häkkilä.

Utajärvi tavoittelee yhtenä ensimmäisistä kunnista Suomessa omaa vedyn paikallista tuottamista ja jakelua. Kumppanina on Oulun yliopisto, joka selvittää monitieteisessä tutkimuksessa vedyn tuotantoa ja käyttöä teollisuudessa ja raskaassa liikenteessä. Yhteistyössä edistetään myös vedyn jakeluverkostoa ja varastointia.
Vedyn tuotantoon tarvittavaa sähköä saadaan Utajärvelle rakenteilla olevasta aurinkosähkövoimalasta. Kunnassa on kaavoitettuna alue myös tuulipuistolle. Kolmivuotisessa tutkimushankkeessa selvitetään lisäksi ilman sähköenergiaa tuotetun vedyn teknillistaloudellista soveltuvuutta uusiutuvaksi energiaksi arktisissa olosuhteissa ja kehitetään siihen pohjautuvia ratkaisuja vedyn tuotantoon Pohjois-Suomen oloissa. Tarkoitus on kehittää aurinkovetyreaktorin prototyyppi, jolla olisi myös kaupallisia edellytyksiä. Suunnitelmaan sisältyy ajoneuvojen tankkausaseman rakentaminen Utajärvelle valtatie 22:n varteen.

Lue myös: Raaheen ja Kokkolaan vedyn tuotantolaitos, vetyvarasto sekä tuuli- ja aurinkosähköntuotantoon liitetty sähkövarasto

Kilpailut

Uusimmat