Kuva: SYKE Sirpa Lehtinen

SYKE: Merellä tänä kesänä runsaasti sinilevää, järvien sinilevätilanne viime vuosien tasolla

26.08.2022 08:29 - Jussi Häkkilä

Tänä kesänä merialueiden ja järvien sinilevämäärät olivat Suomen ympäristökeskuksen mukaan huipussaan kesän lämpimimpinä ajanjaksoina heinäkuun ja elokuun puolivälissä.

Tänä kesänä merialueiden ja järvien sinilevämäärät olivat Suomen ympäristökeskuksen mukaan huipussaan kesän lämpimimpinä ajanjaksoina heinäkuun ja elokuun puolivälissä. Viilentynyt sää hillitsi sinileväkukintoja hetkeksi. Järvillä kesän sinilevätilanne pysyi aikaisempiin vuosiin nähden varsin tyypillisenä. Merialueilla sinilevää havaittiin runsaasti erityisesti lounaisilla, eteläisillä ja läntisillä merialueilla. Tällä viikolla sinilevää on esiintynyt edelleen melko runsaasti merellä ja järvillä.


Kuluneena kesänä valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuului sisävesillä noin 275 havaintopaikkaa. Sinilevää havaittiin kesän aikana 138 paikalla, mikä on suunnilleen sama määrä kuin edellisenä kesänä. Hieman sinilevää tavattiin sadalla paikalla, runsaasti levää 68:lla ja erittäin runsaasti vain neljällä havaintopaikalla.
Sinilevien määrä on edelleen ajankohtaan nähden kohtalaisen suuri, ja suotuisien sää- ja ravinneolosuhteiden jatkuessa sinileviä voi esiintyä monilla alueilla pitkälle syksyyn.
Merellä suurin osa sinilevähavainnoista tehtiin tänä kesänä Saaristomeren, läntisen Suomenlahden ja Selkämeren alueilla, mutta myös muilla rannikkoalueilla esiintyi sinilevää. Avomerialueella sinilevähavaintoja tehtiin etenkin Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolella, Suomenlahdella Suursaarelta aina Saaristomerelle saakka ja Selkämerellä Merenkurkkuun saakka.

Lue myös: Sinilevää yhä keskimääräistä enemmän

Kilpailut

Uusimmat