Kuva: Jussi Häkkilä

Sinilevää yhä keskimääräistä enemmän

18.08.2022 14:43 - Jussi Häkkilä

Sinilevähavaintojen määrä on ympäristökeskuksen mukaan pysynyt tasaisena koko maassa.

Sinilevähavaintojen määrä on ympäristökeskuksen mukaan pysynyt tasaisena koko maassa. Lämpimän sään seurauksena järvivesi on hieman keskimääräistä lämpimämpää, mikä ylläpitää sinilevien kasvua. Merialueilla sinilevän määrä on edelleen pitkän ajan keskiarvoa suurempi, mutta tuuli on sekoittanut sinilevää veteen. Tyyni ja lämmin sää, sekä toisaalta myös voimakkaat sadekuurot, voivat lisätä sinilevän pintakukintojen määrää vielä loppukesällä.

Sisävesillä erittäin runsaasti sinilevää havaittiin tällä viikolla yhdellä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää oli 12:lla ja hieman sinilevää 49:llä havaintopaikalla.
Lapissa sinilevää oli tällä viikolla hieman Kemijärven Pöyliöjärvessä. Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää oli tällä viikolla hieman Reisjärven Salmensuun uimarannalla, Haapajärven Hautaperän tekojärven uimarannalla ja Kuusamon Oivanginjärven Murhiniemessä.
Järvien pintavedet ovat lämmenneet viime viikosta. Tällä hetkellä pintalämpötila on koko maassa jopa useamman asteen pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Pintalämpötila on Etelä- ja Keski-Suomen alueella 19-23 ja Pohjois-Suomessa 14-18 astetta.

Merellä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla ei havaittu tällä viikolla erittäin runsaita sinileväkukintoja. Runsaasti sinilevää oli viidessä paikassa Saaristo- ja Selkämeren rannikkoalueilla. Hieman sinilevää oli monin paikoin Suomenlahden, Saaristomeren ja Pohjanlahden rannikkoalueilla.
Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä 16-18, Selkämerellä 17-19, Saaristomerellä 19-20 ja Suomenlahdella 20-21 astetta.

Lue myös: Lämmin sää lisännyt sinilevän määrää merellä ja sisävesillä

Kilpailut

Uusimmat