Lasten ruutuaikaa tutkitaan Pohjois-Pohjanmaalla

30.11.2021 08:36 - Jussi Häkkilä

Henriikka Koivukoskea Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kempele, Oulu ja Raahe ovat mukana kolmivuotisessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään kahdesta kuuteen vuotiaiden digilaitteiden käyttöä. Iso joukko lasten vanhempia saa varhaiskasvatuksen välityksellä kutsun vastata Jyväskylän yliopiston kyselyyn. Nettikyselyyn voi vastata ensi kuun 12. päivään saakka.

Syntyjäänkö diginatiivi? -tutkimuksessa selvitetään, kuinka paljon ja mihin tarkoituksiin lapset käyttävät digilaitteita. Tietoa kerätään myös vanhempien huolenaiheista digimedian käytön vaikutuksista lasten hyvinvointiin ja fyysiseen aktiivisuuteen sekä siitä, mikä digimedian käytössä koetaan tärkeäksi. Tutkimus auttaa tunnistamaan lasten oppimiselle hyödyllisiä digimedian käyttötapoja sekä toisaalta erilaisten käyttötottumusten mahdollisia haittoja hyvinvoinnille. Lisäksi tarkastellaan vanhempien koulutustaustan ja tulojen mukaisia mahdollisia eroja.
Aineistoa kerätään nyt kolmatta ja viimeistä kertaa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vanhempien kokemukset korona-ajan vaikutuksista digimedian käyttötottumuksiin ja -tarkoituksiin, minkä lisäksi tänä vuonna vanhemmilta kysytään lasten elämänlaatuun liittyviä kysymyksiä. Vastausten pohjalta vertaillaan digiarkea suomalais- ja aasialaisperheissä.

Lue myös: Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Digiturvaviikkoa

Kilpailut

Uusimmat