Muistisairauksia ehkäisevät FINGER -seurantatutkimukset alkaneet mm. Oulussa

21.09.2021 08:51 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tutkimuspäällikkö Tiia Ngandua haastattelee Jussi Häkkilä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoima muistisairauksien ehkäisytutkimus FINGER pyrkii vähentämään muistisairauksiin sairastuvien määrää. Suomessa kehitetty elintapaohjelma voi pienentää muistihäiriöiden riskiä parhaimmillaan 30 prosenttia.
Seurantatutkimukset ovat alkaneet Oulussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Turussa ja Helsingissä. Tutkimukseen kutsutaan ne, jotka olivat mukana myös aiemmassa tutkimuksessa vuosina 2009-2014. Kutsuttavat ovat 70-90-vuotiaita.
Seurannalla selvitetään, mitä pitkäaikaisia vaikutuksia aiemmassa tutkimuksessa käytetty elintapaohjelma on tuonut ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. Elintapaohjelma perustuu selkeään ravitsemusohjaukseen, liikunta- ja muistiharjoitteluun sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallintaan.
Tutkimukset tehdään yhteistyössä Oulun yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja ruotsalaisen Karolinska Institutetin kanssa.
Suomessa arvioidaan olevan 200 000 muistisairauksia sairastavaa. Väestön ikääntyessä sairastuneiden määrä tulee lisääntymään.

Lue myös: Tutkimus: Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla

Kilpailut

Uusimmat