Kuva: Zalán Rajna Oulun yliopisto

Tutkimus: Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla

17.05.2021 09:19 - Jussi Häkkilä

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla.

Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun
Oulun yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.
Glymfaattisen järjestelmän tehtävä on puhdistaa aivoja kuona-aineista. Ihmisellä järjestelmä toimii syvän unen aikana. Jos puhdistusjärjestelmässä esiintyy häiriöitä, aivoihin kertyy kuona-aineita, mikä puolestaan johtaa aivojen ennenaikaiseen rappeutumiseen.
Löydöksellä on ratkaiseva merkitys Alzheimerin tautiin johtavien dynaamisten aivomekanismien ymmärtämisessä ja pitkällä tähtäimellä taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Lue myös: Oululaistutkimus: Aivoverisuonten sykinnällä yhteys Alzheimerin tautiin

Kilpailut

Uusimmat