Saaristomerellä paikoitellen runsaasti sinilevää, järvillä sinilevätilanne valtaosin tavanomainen

02.07.2021 08:23 - Jussi Häkkilä

Korkeakouluharjoittelija Lilja Nikulaa Suomen ympäristökeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Sinilevää on havaittu avomerialueilla kauttaaltaan Itämeren pääaltaalla Ahvenanmaan etelä- ja länsipuolelle saakka. Rannikkoalueilla sinilevätilanne etenee rauhallisesti Saaristomeren yksittäisistä runsaista sinileväesiintymistä huolimatta. Perämerellä Raahen ja Kokkolan edustalla on havaittu yksittäisillä havaintopaikoilla hieman sinilevää. Sisävesillä sinilevätilanne on monin paikoin ajankohdalle tyypillinen. Sisävesillä sinileväkausi on alkanut paria viikkoa aikaisemmin kuin yleensä. Hieman sinilevää on havaittu noin 30:lla valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti tai erittäin runsaasti sinilevää ei ole havaittu yhdelläkään havaintopaikalla. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa sinilevää ei tällä viikolla havaittu.
Virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja sinilevätilanteesta on viime viikonlopun ja tämän viikon aikana tehty 204, joista noin yhdeksässäkymmenessä on todennäköisesti havaittu sinilevää.
Etelä- ja Keski-Suomessa järvien pintalämpötilat ovat pääosin 20-24 astetta, Pohjois-Suomessa 20:n asteen tuntumassa ja Lapissa 13-17 astetta. Pintavesien lämpötilat ovat valtaosin järvillä 2-6 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä. Meriveden pintalämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 13-17 astetta, Selkämerellä 11-17 astetta, Saaristomerellä 17-21 astetta ja Suomenlahdella 17-21 astetta.
Sinileväseurantaan kuuluu yli 400 pysyvää havaintopaikkaa sisävesillä, rannikolla ja saaristossa.

Lue myös: Järvillä sinilevähavainnot jonkin verran lisääntyneet

Kilpailut

Uusimmat