Kuva: Fotolia

Jätevesitutkimus: Huumeiden käyttö keväällä ennätyslukemissa lähes koko maassa, notkahti loppukeväästä ja jatkoi kasvuaan kesällä

21.10.2020 08:54 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimus osoittaa, että amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käytössä on ollut ajallista ja alueellista vaihtelua kuluvan vuoden aikana. Kaikkiaan huumeiden käytön kasvu jatkunee myös tänä vuonna. Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Huumeiden käyttöä tutkittiin jätevesistä maaliskuussa ja loppukeväästä laajemmin kuin kertaakaan aiemmin, yhteensä 27:n jätevedenpuhdistamon alueella. Lisäksi huumeiden käyttöä on seurattu Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun alueilla viikoittaisessa seurannassa keväästä alkaen.
Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö oli maaliskuussa kerättyjen näytteiden perusteella usealla paikkakunnalla ennätyslukemissa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa, Vaasassa ja Kemissä havaittiin selvä piikki näiden huumeiden kokonaiskäyttömäärissä.
Alueelliset erot koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana havaittiin etenkin loppukevään näytekeräyksessä, jossa aineiden käyttö laski osassa tutkimuskaupunkeja selvästi. Kuitenkin esimerkiksi Helsingin alueella loppukevään muutokset jäivät vähäisiksi.
Amfetamiinin, metamfetamiinin ja kokaiinin yhteenlaskettu käyttö väheni kaikissa Pohjois-Suomen kaupungeissa, Rovaniemellä ja Oulussa jopa alle vuonna 2018 mitattujen tasojen.
Keväästä lokakuun alkuun asti tehdyt viikoittaiset seurannat kuitenkin osoittavat, että notkahdus on jäänyt vain hetkelliseksi. Tiiviissä seurannassa havaittiin, että kesällä yhteiskunnan avauduttua amfetamiinin käyttö alkoi lisääntyä. Syksyn aikana käyttö on pysynyt edelleen korkealla tasolla.

Tänä vuonna tutkimukseen osallistui 27 kaupunkia lähialueineen. Näistä Pietarsaari, Salo, Rauma ja Vihti olivat mukana ensimmäistä kertaa.

Lue myös: Omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikokset lisääntyivät alkuvuonna Lapissa

Kilpailut

Uusimmat