Kuva: Pohjois Pohjanmaan ELY keskus

Järvillä ja rannikkoalueilla keskimääräistä vähemmän sinilevää

20.08.2021 08:17 - Jussi Häkkilä

Järvissä hieman sinilevää havaittiin tällä viikolla 32:lla ja runsaasti yhdeksällä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla.

Järvissä hieman sinilevää havaittiin tällä viikolla 32:lla ja runsaasti yhdeksällä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Erittäin runsaita kukintoja ei havaittu lainkaan. Viimeisen viiden päivän aikana virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja on tähän mennessä tehty noin 40, joista 15:ssä oli sinilevää.
Järvien pintalämpötilat ovat pitkänajan keskiarvon tuntumassa. Pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 17-19, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla 16-18, ja Lapin alueella 12-16 astetta.
Rannikkoalueilla on tehty ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän sinilevähavaintoja. Runsaasti sinilevää on havaittu kahdella havaintopaikalla Saaristomeren rannikolla sekä hieman 11:llä Suomenlahden ja Saaristomeren havaintopaikalla, mm. Helsingin, Kirkkonummen ja Turun rannikkoalueilla, Selkämerellä Eurajoella sekä Perämerellä Raahen edustalla.
Avomerialueilla sinilevän määrä on vähentynyt edeltäviin viikkoihin verrattuna, mikä on ajankohtaan nähden tyypillistä. Länsirannikolla sinilevää on havaittu Vaasan eteläpuolella ja Närpiön edustalla. Suomenlahdella on havaittu paikoitellen vähäisiä määriä veteen sekoittunutta sinilevää.
Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä noin 15-17, Selkämerellä 16-18, Saaristomerellä 17-19 ja Suomenlahdella 13-17 astetta.

Lue myös: Oulunsuun ja Montan uimarannoilla sinilevää

Uusimmat