Kuva: Jussi Häkkilä

Oululaisten kulutuksen hiilijalanjälki hieman laskenut

04.05.2023 12:14 - Jussi Häkkilä

Oulu on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen nyt toista kertaa.

Oulu on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen nyt toista kertaa.
Oulun kasvihuonekaasupäästöt olivat viime vuonna yhteensä hieman yli kahdeksan tonnia asukasta kohden. Vuonna 2020 kulutuksen päästöt olivat yli 8,6 tonnia. Merkittävimpiin kulutuksen päästölähteisiin kuuluivat Oulussa useiden muiden kuntien tapaan ruoka ja energiankulutus. Laskennassa kasvihuonekaasuista ovat mukana hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli.
Kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Rakentamisen päästöihin sisällytettiin mm. uusien katujen ja teiden sekä siltojen rakentamisesta aiheutuvat päästöt. Laskennassa tarkasteltiin myös mökkeilyn ja mökkeilijöiden vaikutuksia kulutuksen päästöihin. 
Oulun lisäksi hankkeeseen osallistui 19 muuta kuntaa.
Selvityksessä on mukana myös Kalajoki. Kalajoen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat viime vuonna yhteensä 10,69 tonnia asukasta kohden. Kalajoen päästöjen osalta laskennassa korostuu öljy-, maakaasu- ja puulämmityksen osuus sekä henkilöautoliikenne.

Lue myös: Ilmastopaneelin raportti korostaa sopeutumistoimien kiireellisyyttä päästövähennysten rinnalla

Kilpailut

Uusimmat