Ilmastopaneelin raportti korostaa sopeutumistoimien kiireellisyyttä päästövähennysten rinnalla

23.09.2021 08:27 - Jussi Häkkilä

Suomen ilmastopaneelin jäsentä, Helsingin yliopiston professori Sirkku Juholaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt, ja ilmastopaneelin tuore raportti korostaa sopeutumistoimien kiireellisyyttä päästövähennysten rinnalla. Raportti kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen kokonaiskuvan sopeutumisen eteen Suomessa tehdystä työstä sekä ilmastonmuutoksen ajallisista ja paikallisista vaikutuksista Suomen maakunnissa ja merialueilla.

Suomen ilmasto muuttuu lähivuosikymmeninä vääjäämättä, joten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuminen on keskeinen osa ilmastotoimia.
Ilmastonmuutoksen voimakkuus ja muutokset sääilmiöissä ovat erilaiset eri puolilla maata. Keskimääräiset lämpötilat nousevat kaikkialla Suomessa, etenkin talvella, vaikka vuosittainen vaihtelu on suurta. Lämpenemisen myötä myös vuotuiset sademäärät kasvavat koko maassa. Rankkasateiden yleistyminen lisää hulevesitulvien riskiä ja merivesitulvien riskin arvioidaan kasvavan ainakin Suomenlahdella. Vesistötulvien riskin on arvioitu kasvavan etenkin Etelä- ja Keski-Suomen suurissa vesistöissä.
Esimerkiksi rajuilmojen määrässä ja voimakkuudessa ei välttämättä ole odotettavissa suuria muutoksia lähivuosikymmeninä.

Maakuntien ilmastosuunnitelmat ovat painottuneet ilmastonmuutokseen hillintään, ja sopeutuminen on raportin mukaan toistaiseksi jäänyt vähemmälle huomiolle. Tarkemmat vaikutusarviot, sopeutumisen tavoitteet ja alueelliset toimenpiteet puuttuvat monilta.

Lue myös: Oulussa, Lahdessa ja Tampereella etsitään keinoja elää ilmastotavoitteen mukaista elämää

Kilpailut

Uusimmat