Kuva: Pixabay

Tutkimus: Monta lasta synnyttäneillä suuremmat ja terveemmät polvet kuin vähemmän synnyttäneillä

16.08.2022 12:18 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan naisten polvinivelten koolla sekä raskauksien ja synnytysten lukumäärällä on selkeä yhteys.

Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan naisten polvinivelten koolla sekä raskauksien ja synnytysten lukumäärällä on selkeä yhteys. Monta lasta synnyttäneillä on suuremmat polvet kuin vähemmän synnyttäneillä. Raskauden, imetyksen ja yleensäkin äitiyden aiheuttama biomekaaninen kuormitus näyttäisi kasvattavan polvinivelen kokoa. Havaittu yhteys oli riippumaton naisten pituudesta, painosta, liikunnallisesta aktiivisuudesta, tupakoinnista tai sosioekonomisesta asemasta. Tutkijaryhmä on jo aiemmin osoittanut yhteyden liikunnan ja suuremman polven nivelpinnan koon kanssa.

Raskauden yhteyttä luustoterveyteen on tutkittu varsin paljon, mutta aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet selvittämään lähinnä luuntiheyden lyhytaikaisia muutoksia raskauden ja imetyksen aikana. Nyt julkaistu tutkimus osoitti, että raskaudella voi olla luustomorfologiaan pitkäaikaisia vaikutuksia. Saman tutkimusaineiston mukaan suhteellisesti suuremmat polvet ovat myös terveempiä.
Tutkimus perustui Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 ja sen 46-vuotisseurannan tuloksiin. Tutkimusaineiston erityispiirteenä voidaan pitää monisynnyttäjien suurta osuutta. Tutkimusjoukko sisälsi 815 naista, joista 47 oli synnyttänyt vähintään viisi kertaa.

Lue myös: Oulussa toteutettu pilottiprojekti: Tekoälystä merkittävää hyötyä rytmihäiriöiden tutkimisessa 

Kilpailut

Uusimmat