Kuva: Jussi Häkkilä

SYKE: Sinilevätilanne järvillä ja merellä rauhallinen

05.08.2022 08:03 - Jussi Häkkilä

Sinilevätilanne järvillä on Suomen ympäristökeskuksen mukaan paikoin heikentynyt viime viikosta, vaikka valtakunnallisesti tilanne sisävesillä on rauhallinen.

Sinilevätilanne järvillä on Suomen ympäristökeskuksen mukaan paikoin heikentynyt viime viikosta, vaikka valtakunnallisesti tilanne sisävesillä on rauhallinen. Tällä viikolla erittäin runsaasti sinilevää on havaittu yhdellä, runsaasti seitsemällä ja hieman 33:lla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.
Järvien pintalämpötila on tällä hetkellä Etelä-Suomessa asteen verran keskimääräistä viileämpi, mutta pohjoisimmassa Suomessa asteen verran keskimääräistä lämpimämpi. Etelä- ja Keski-Suomen alueella järvien pintalämpötila on 18-20 ja Pohjois-Suomessa 16-18 astetta.

Merialueilla pintakukinnat ovat vähentyneet, ja sinilevä on monin paikoin sekoittuneena veteen. Lämmin ja tyyni sää voi edelleen nostaa sinileväkukintojen määrää loppukesällä. Paikoin rannoille on ajautunut kuolleita sinileväsoluja, jotka ovat värjänneet rannat turkoosiksi sinilevien sisältämän väripigmentin takia.
Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötila on Perämerellä ja Selkämerellä 16-17, Saaristomerellä 18-19, ja Suomenlahdella 18-20 astetta.

Lue myös: Merellä sinilevätilanne hieman helpottanut, järvillä sinilevää vain vähän

Kilpailut

Uusimmat