Kuva: Fotolia

Sinilevähavainnot lisääntyneet sekä järvillä että merialueilla, tilanne loppukesälle tyypillinen

30.07.2021 08:45 - Jussi Häkkilä

Järvillä sinilevää esiintyy lähes koko Suomessa keskimääräistä enemmän.

Järvillä sinilevää esiintyy lähes koko Suomessa keskimääräistä enemmän. Hieman sinilevää havaittiin 49:llä, runsaasti sinilevää 12:lla ja erittäin runsaasti kolmella havaintopaikalla. Virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja oli tehty viime viikonlopun ja tämän viikon aikana noin 150, joista kahdessa kolmasosassa oli havaittu sinilevää. Pohjois-Pohjanmaalla havaittiin tällä viikolla hieman sinilevää neljässä seurantaan kuuluvassa kohteessa, kuten myös Lapissa.
Järvien pintalämpötila on yhdestä kahteen astetta pitkänajan keskiarvoa lämpimämpi. Pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 20-23 asteen välillä, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla 18-20 asteen välillä sekä Lapin alueella 10-16 asteen välillä.
Rannikolla sinilevähavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti. Selkämeren rannikolla on paikoin runsaita esiintymiä Kaskisen, Rauman ja Pyhärannan edustalla. Saaristomerellä kukintoja on ollut paljon ja ne ovat runsaita. Havaintoja on tehty noin 20 eri puolilta saaristoa. Myös Merenkurkun ja Perämeren eteläosan välisellä rannikolla on havaittu runsaita sinileväesiintymiä Uudestakaarlepyystä Kannukseen asti. Avomerialueilla merkittäviä pintalevälauttoja on Selkämerellä ja Suomenlahden länsiosassa.
Pohjoisen Perämeren rannikolla sinilevää ei esiinny kuin hieman yhdellä havaintopaikalla. Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan noussut jonkin verran. Perämerellä on mitattu 17-22 astetta, Selkämerellä puolestaan 16-20 astetta, mutta kumpuamista on paikoin etenkin Uudessakaupungissa, jossa pintalämpötila on tipahtanut 12 asteeseen. Saaristomerellä pintavesi on 19-20-asteista ja Suomenlahdella 16-20-asteista.

Lue myös: Kempeleen Vihiluodon uimarannalla järvisyy­hyepäily

Kilpailut

Uusimmat