Perämeren vedenalaista luontoa kartoitetaan

08.07.2021 10:47 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta meriasiantuntija Eveliina Lampista haastattelee Jussi Häkkilä.

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten alueilla kartoitetaan tänä kesänä Perämeren vedenalaista luontoa osana VELMU2 -ohjelmaa, jossa tavoitteena on lisätä tietoa pohjoisen Perämeren huonommin tunnettujen rannikkoalueiden lajistosta, luontotyypeistä ja lajien muodostamista yhteisöistä.

Lapissa kartoitukset painottuvat matalalle rannikkoalueelle. Kartoituksia toteutetaan erityisesti mm. Simojoen suulla, Simoniemen ja Karsikon edustalla sekä Kemin Ajoksessa.
 
Pohjois-Pohjanmaalla kartoituksia toteutetaan erityisesti Oulussa mm. Liminganlahden, Hailuodon ja Haukiputaan alueilla sekä Nallikarin läheisyydessä. Kartoittajat liikkuvat myös Kalajoen ja Pyhäjoen alueella.

Kartoituksia on suunnattu alueille, joista ei ole juurikaan aikaisempaa tietoa tai tiedot ovat vanhoja tai epätarkkoja esimerkiksi uhanalaisten lajien esiintymien osalta. Kerättävää tietoa hyödynnetään alueiden käytön suunnittelussa ja mm. laajempia alueita koskevien merialueiden tilaa kuvaavien mallien päivittämisessä. Kartoitusalueilta kerätään myös laajemmin tietoa esimerkiksi mahdollisista kunnostustarpeista.

Lue myös: Sinilevät runsastuneet koillisella Perämerellä

Kilpailut

Uusimmat