Tiukemmat koronarajoitukset käyttöön Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

30.11.2020 09:03 - Jussi Häkkilä

Infektioylilääkäri Teija Puhtoa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa ovat koronaepidemian leviämisvaiheessa. Eilen Oulussa todettiin
24 uutta koronatartuntaa, joista kaksi liittyy Stora Ensoon, kymmenen perhealtistumisiin ja loput muihin tapauksiin, kuten mm. kotimaan matkailuun. Ulkomaalaisilla on todettu kolme tartuntaa, jotka liittyvät Stora Ensoon. Karanteeniin asetettiin Oulussa eilen 101 henkilöä.
Lisäksi tuli ilmi kaksi joukkoaltistumista, Heinätorin koulussa ja OSAOlla lähihoitajakoulutuksessa.
Yhteensä Oulussa todettiin viime viikolla 161 koronatartuntaa ja 19 joukkoaltistumista.

Oulun kaupungin johtoryhmä päätti eilen, että kaupungin hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan ensi kuun 18. päivään saakka ja suosittaa myös yksityisten toimijoiden toimivan samoin. Myös aikuisten ryhmäharrastustoiminta sekä lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään sekä sisällä että ulkona samaan päivämäärään saakka. Yhdistysten ja urheiluseurojen edellytetään toimivan samoin. Lukiot siirtyvät etäopetukseen, ja muidenkin toisen asteen oppilaitosten suositellaan toimivan samoin. Opiskelijoiden harjoittelujaksot kaupungin toimipisteissä keskeytetään. Vierailut kaupunginsairaalassa kielletään ja vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää myös sekä kaupungin että yksityisten toimijoiden asumispalveluissa ja hoivayksiköissä. Kaupungin johtoryhmä totesi myös, että tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.

Eilen kokoontuneen Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän mukaan sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä. Kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat suljetaan, mutta turvataan kuitenkin oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. Maskia suositellaan käytettävän aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, sekä myös yksityisten palveluntarjoajien tiloissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, ja työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista. Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena ovat pienimuotoiset muistotilaisuudet. 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden osalta voi harkinnan mukaan jatkua. Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö. Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset, ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

Myös Keski-Pohjanmaan alueellinen koronaviranomaistyöryhmä kokoontui eilen ja totesi maakunnan siirtyneen koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on viime viikkojen aikana todettu runsaasti koronavirustartuntoja ja laajoja altistumisia. Yhteensä Keski-Pohjanmaalla on nyt todettu 135 koronavirustartuntaa.
Keski-Pohjanmaalla suositellaan, että yli 20:n hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että 21.ensi kuuta saakka keskeytetään kaikenlainen sisätiloissa tapahtuva, yli 20:n hengen ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta. Lisäksi suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista sekä muistutetaan edelleen voimassa olevista etätyösuosituksesta sekä laajasta maskisuosituksesta.

Lue myös: Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Länsi-Pohjan alueella 13. ensi kuuta saakka

Kilpailut

Uusimmat