Kuva: Fotolia

Kyselyn mukaan ruoka-avulla valtava merkitys Oulussa - koronatilanne vaikeuttanut jakelua

08.04.2020 12:31 - Ari Kettukangas

Oulun prikka -hankkeessa tehty selvitys osoittaa, että Oulussa jaetaan kymmeniätuhansia kasseja ja aterioita ruoka-apuna vuodessa. Hävikkiruuan logistiikka vähentäisi biojätteeksi menevän ruuan määrää ja toisi tehokkuutta ja huoltovarmuutta ruoka-apuun. Useat sanoivat ruoka-apuun tulemisen syyksi taloudellisen niukkuuden, rahattomuuden ja suoranaisen nälän. Vallitseva poikkeusaika on vaikuttanut myös ruoka-apuun, ruokajakelut ovat keskeytyneet ja kassien jonotus ei ole mahdollista tai yhteisiä ruokailuja ei ole voitu järjestää. Jotkut toimijat ovat edelleen pystyneet toimittamaan ruokakasseja suoraan avunsaajille, mutta toiminta on monilta osin haasteellisempaa.

Oulun prikka -hankkeessa tehty selvitys osoittaa, että Oulussa jaetaan kymmeniätuhansia kasseja ja aterioita ruoka-apuna vuodessa. Hävikkiruuan logistiikka vähentäisi biojätteeksi menevän ruuan määrää ja toisi tehokkuutta ja huoltovarmuutta ruoka-apuun. Hävikkiruuan matkaa ruoka-avuksi selvittävän Oulun prikka -hankkeen kartoituksesta selviää, että ruoka-apu on määrällisesti erittäin merkittävää Oulussa. Ilmaisia tai muutaman euron hintaisia valmiita aterioita jaettiin yli 22 000 ateriaa viime vuonna. Myös koulujen ylijäämäruokaa jaettiin päivittäin eri puolilla Oulua 50–65 henkilölle päivässä. Selkeästi tilastoituja ruokakasseja jaettiin noin 15 000 kpl. Jos mukaan lasketaan myös löyhemmin tilastoidut kassit, määrä oli lähemmäs 30 000 kassia vuodessa, joista EU-kasseja oli noin 1500. Merkittävistä jakelumääristä ja ruoka-avun tarpeesta huolimatta ruokahävikkiä samaan aikaan kuitenkin syntyy kun käyttökelpoista ruokaa menee Oulussa roskiin ostoskärryittäin viikossa. Kyselyn mukaan ruoka-avulla on sen käyttäjille erittäin suuri merkitys sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Useat sanoivat ruoka-apuun tulemisen syyksi taloudellisen niukkuuden, rahattomuuden ja suoranaisen nälän.

Vallitseva poikkeusaika on vaikuttanut myös ruoka-apuun, ruokajakelut ovat keskeytyneet ja kassien jonotus ei ole mahdollista tai yhteisiä ruokailuja ei ole voitu järjestää. Jotkut toimijat ovat edelleen pystyneet toimittamaan ruokakasseja suoraan avunsaajille, mutta toiminta on monilta osin haasteellisempaa. Oulun Prikka -esiselvityshanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu eli Diak ja osatoteuttajana on Oulun diakonissalaitos. Yhteistyötahoja ovat Oulun kaupunki ja Oulun evankelisluterilainen seurakunta. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta, ja kansallisena rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanke on alkanut syyskuun 2019 alussa ja päättyy 31. elokuuta.

Lue myös: Raahessa etäopetuksessa oleville lapsille ruokassi ja varhaiskasvatuspalveluihin pienentynyt täsmämaksu

Kilpailut

Uusimmat