Kuva: Jussi Häkkilä

Raskas liikenne kerää reaaliaikaista kelitietoa nelostiellä -liukkautta havaittu oletettua enemmän

28.11.2019 13:10 - Jussi Häkkilä

Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan ELY-keskuksilla on käynnissä yhteinen kokeilu, jonka tavoitteena on kerätä reaaliaikaista tietoa keliolosuhteista valtatie 4:llä sekä selvittää, miten kerättyä tietoa voidaan hyödyntää talvihoidon parantamisessa.

Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan ELY-keskuksilla on käynnissä yhteinen kokeilu, jonka tavoitteena on kerätä reaaliaikaista tietoa keliolosuhteista valtatie 4:llä sekä selvittää, miten kerättyä tietoa voidaan hyödyntää talvihoidon parantamisessa. Ajokeliä mittaavia laitteita on asennettu kahdeksaan Helsingin ja Oulun väliä ajavaan kuorma- ja linja-autoon. Ensimmäisen talven mittaustulokset osoittavat, että teiden liukkautta havaittiin jonkin verran enemmän kuin alun perin oletettiin. Moottoriteiden kitkataso vaikutti tulosten perusteella selvästi yksiajorataisia tieosuuksia paremmalta, vaikka suuria laatueroja ei uusien laatuvaatimusten näkökulmasta pitäisi olla. Analyyseissa hoitourakoiden rajat näkyivät jonkin verran, mutta eivät erityisen selvästi.
Kerätyn tiedon perusteella on tehty analyyseja mm. siitä, milloin, missä ja minkälaisissa tilanteissa huonoja ajo-olosuhteita tyypillisimmin esiintyy. Lisäksi etsittiin liukkauden tasoeroja tietyissä tienkohdissa. Järjestelmän teknisen toteuttamisen kannalta saatiin runsaasti käyttökokemuksia liittyen mm. tulosten luotettavuuteen ja järjestelmän tekniseen toimivuuteen. Kerättyä dataa on mahdollista hyödyntää paitsi tienhoidossa ja sen ajoituksessa, myös hoidon toteutuneen laadun arvioinnissa sekä tienkäyttäjien informoinnissa.
Kokeilu jatkuu tänä talvena. Raskaan liikenteen ajoneuvoihin asennetut optiset mittarit keräävät tietoa tienpinnan kitkaan, lämpötilaan sekä veden määrään ja olomuotoon liittyen. Lisäksi kokeilussa mukana oleviin autoihin asennetut kamerat tallentavat kuljettajan näkymää tielle.

Lue myös: Rekat ja linja-autot keräävät keliolosuhdetietoja nelostiellä Helsingistä Ouluun

Kilpailut

Uusimmat