Kuva: Poliisi

Sopimus raja-alueen poliisiyhteistyöstä allekirjoitetaan

19.10.2021 14:55 - Jussi Häkkilä

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo ja Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg allekirjoittavat tänään sopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä Tornionlaaksossa.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo ja Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg allekirjoittavat tänään sopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä Tornionlaaksossa. Sopimuksen tarkoituksena on tehostaa entisestään Suomen ja Ruotsin poliisiyhteistyötä alueella, jossa rajat ylittävä kanssakäyminen ja yhteistoiminta on hyvin tiivistä muutenkin.
Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovelletaan Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Sopimusta sovelletaan vain kiireellisissä tilanteissa, ja se sisältää pääasiassa kahdenlaista yhteistyötä: pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavat toimenpiteet. Pyyntö voidaan esittää naapurivaltiolle, jos tarvitaan kiireellistä apua sellaisen vakavan rikoksen torjumiseksi, johon liittyy ihmisen elämää, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset.

Apua voidaan antaa myös ilman erillistä pyyntöä. Poliisiviranomainen voi siis ylittää valtionrajan ja ryhtyä raja-alueella väliaikaisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan torjua edellä mainittujen tyyppisiä vakavia rikoksia. Tätä sovelletaan vain, jos on olemassa riski, että vaara toteutuu ennen kuin isäntämaan poliisit ehtivät paikalle.

Poliisien, jotka toimivat toisen maan alueella sopimuksen perusteella, on toimittava isäntämaan lainsäädäntöä noudattaen ja kansalliseen lainsäädäntöönsä perustuvien toimivaltuuksiensa rajoissa. Sopimuksessa määrätään myös m. rikos- ja siviilioikeudellisesta vastuusta sekä kulujen vastaamisesta.

Lue myös: Oulun poliisi selvitti marjanpoimijoiden laittoman maahantulon järjestämistä

Kilpailut

Uusimmat