Kuva: Onnettomuustutkintakeskus

Onnettomuustutkintakeskukselta suosituksia mökkien sähköturvallisuuteen ja palovaroittimiin

22.11.2019 10:01 - Jussi Häkkilä

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinta kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta vuokramökin palosta Kittilän Levillä viime huhtikuussa on valmistunut.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinta kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta vuokramökin palosta Kittilän Levillä viime huhtikuussa on valmistunut. Palo sai alkunsa sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Kaikki kolme yläkerrassa nukkunutta lasta kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja pääsi ulos mökistä.

Tutkinnan seurauksena Onnettomuustutkintakeskus antaa neljä turvallisuussuositusta paloturvallisuuden parantamiseksi vuokramökeissä:

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava varmistaa ja osoittaa vuokranottajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa toiseksi, että työ- ja elinkeinoministeriö ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Majoitusta tarjoavilla alustoilla tulee olla näkyvillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan tulee myös saada tarvittavat turvallisuusohjeet. Ulkopuoliselle tarjottavassa asunnossa pitää olla ainakin riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kunnollinen varapoistumismahdollisuus nukkumistiloista sekä käsisammutin ja sammutuspeite. Kiinteistöstä pitää myös löytyä sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja.  Lisäksi majoittujille pitää olla tarjolla riittävät tiedot turvalliseen asumiseen ja toimintaan onnettomuustilanteessa.

Kolmanneksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja ympäristöministeriö kehittävät yhdessä menettelyt, joilla rakennushankkeen valvonnassa varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Onnettomuustutkintakeskuksen neljäs suositus liittyy palovaroittimien toiminnan varmistamiseen. Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60:a neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Sisäministeriö huolehtii säädöksillä ja ohjeilla sekä eri sidosryhmien kanssa toteutettavalla turvallisuusviestinnällä siitä, että palovaroittimia asennetaan asuntoihin selvästi nykyistä minimivaatimusta enemmän: pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille.

Koska myös palovaroittimiin heräämiseen liittyy epävarmuustekijöitä, niiden määrän lisäämisen ohella tulisi edistää sarjaan kytkettävien palovaroittimien asentamista. Näin parannetaan todennäköisyyttä, että kaikki asunnossa olijat, erityisesti aikuiset, heräävät tulipalotililanteessa ajoissa.

Lue myös: Onnettomuustutkintakeskus: Kolmen lapsen kuolemaan johtanut tulipalo Kittilän Levillä syttyi lattialämmityksestä

Kilpailut

Uusimmat