Kuva: Ilja Koivisto

Tehtaiden piiput herättävät tunteita ja keskustelua

28.11.2023 08:50 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston koordinoimassa Piippumuistoja-tutkimushankkeessa on tutkittu käytöstä poistettujen tehtaanpiippujen ja vanhojen teollisuuskiinteistöjen merkityksiä tieteen ja taiteen keinoin Oulussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Lahdessa.

Oulun yliopiston koordinoimassa Piippumuistoja-tutkimushankkeessa on tutkittu käytöstä poistettujen tehtaanpiippujen ja vanhojen teollisuuskiinteistöjen merkityksiä tieteen ja taiteen keinoin Oulussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Monet haastatellut pitävät paikkakuntansa tehtaanpiippua oleellisena osana tuttua maisemaa, vaikka käytöstä poistetun piipun ylläpito koetaan myös turhauttavaksi. Kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi on toteuttanut kaikille viidelle kohdepaikkakunnalle paikkasidonnaista taidetta, jossa paikallisten näkemykset kohteista pääsevät esiin luovalla tavalla.
Oulussa hankkeen haastatteluiden pohjalta syntyi kuoroteos, joka sai ensiesityksensä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla Tuiran kamarikuoron esittämänä. Taideteosten kokijoilta kerätyn palautteen perusteella taide on saanut monet paikalliset näkemään tutun piippukohteen ainutlaatuisuuden ja arvon uudella tavalla.

Lue myös: Mika Rämet Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2023

Kilpailut

Uusimmat