Varhain todetun munuaissairauden etenemistä voidaan hidastaa

09.03.2023 09:12 - Jussi Häkkilä

Sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Satu Mäkelää Suomen Nefrologiyhdistyksestä haastattelee Jussi Häkkilä.

Tänään maailman munuaispäivänä muistutetaan, että on tärkeä todeta munuaistauti ajoissa, jotta sen etenemistä voidaan hidastaa elintapa- ja lääkehoidolla. Munuais- ja maksaliiton mukaan arviolta kymmenesosalla suomalaisista on krooninen munuaistauti. Tavallisin munuaistaudin aiheuttaja on diabetes. Munuaistauti ilmaantuu vuosien kuluessa noin puolelle kakkostyypin diabetesta sairastavista ja noin neljäsosalle ykköstyypin diabetesta sairastavista. Myös henkilöillä, joilla on kohonnut verenpaine tai valtimosairaus, on suurentunut riski sairastua munuaissairauteen.
Munuaistauti on kuitenkin helppo todeta edullisilla veri- ja virtsatesteillä.
Taudin varhaisvaiheessa tehdyillä elintapamuutoksilla ja lääkehoidolla voidaan viivästyttää munuaiskorvaushoitoon eli dialyysihoitoon ja munuaissiirtoon päätymistä merkittävästi.
Kun munuaistauti on todettu, tärkeintä on kohonneen verenpaineen hoito, tupakoimattomuus ja suolan käytön rajoittaminen alle viiteen grammaan vuorokaudessa.

Lue myös: THL: Pohjois-Pohjanmaalla sairastetaan keskimääräistä enemmän ja eläköidytään työkyvyttömyyden takia keskimääräistä useammin

Kilpailut

Uusimmat