Kuva: Satu Ylimaula

Oulun yliopiston johtamalle uuden tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiselle miljoonarahoitus

19.01.2023 14:10 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston johtama kuvantamisen konsortio on saanut rahoituksen uuden reunalaskentaa hyödyntävän, röntgensäteilyä käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen.

Oulun yliopiston johtama kuvantamisen konsortio on saanut rahoituksen uuden reunalaskentaa hyödyntävän, röntgensäteilyä käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 5,4 miljoonaa euroa, josta julkisen rahoituksen osuus on noin kolme miljoonaa.

Kolmivuotisessa hankkeessa pyritään kehittämään uudenlainen kustannustehokas, hajautetun laskennan ja diagnostiikan mahdollistama liikuteltava  hampaiston ja pään alueen kartiokeilatietokonetomografiakonsepti, joka hyödyntää kehittyneitä röntgenilmaisimia, tekoälyä ja hajautettua reuna-pilvilaskentaa. Hankkeeseen osallistuu kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio: kuvantamismenetelmiä ja siihen liittyvää datan käsittelyä ja siirtoa tutkivat tutkimusryhmät Oulun ja Helsingin yliopistoista, kuvantamislaitevalmistaja, röntgensäteilyilmaisinteknologioiden kehittäjä, tekoälyalgoritmeja ja laskenta- ja kommunikaatioteknologioita kehittäviä yrityksiä sekä tuotteiden loppukäyttäjiä.

TOMOHEAD-hankkeen keskeinen tavoite on parantaa kartiokeilatietokonetomografian kuvanlaatua ja kasvattaa sen laskentatehokkuutta sekä diagnostisia sovelluksia. Kuvantamislaitteiden, tekoälyn ja reuna-pilvilaskennan nopean kehityksen myötä raskaat paikalliset laskentayksiköt eivät ole enää käytännöllisiä. Kartiokeilatietokonetomografia valikoitui kuvantamismenetelmäksi sen pienen koon, kustannustehokkuuden, paikkaerotuskyvyn ja säteilyannoksen pienentämispotentiaalin vuoksi.

Lue myös: Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa sadas väitös

Kilpailut

Uusimmat