Kuva: Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset Pohjois-Pohjanmaalle kohtuullisen vähäisiä -välillisiä vaikutuksia paljon

24.10.2022 11:31 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Alueelliset kehitysnäkymät -raportin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa luo laajaa epävarmuutta kansainväliseen talouteen.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Alueelliset kehitysnäkymät -raportin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa luo laajaa epävarmuutta kansainväliseen talouteen. Sodan suorat vaikutukset Pohjois-Pohjanmaalle ovat olleet tähän mennessä kohtuullisen vähäisiä, mutta välillisiä vaikutuksia on paljon. Moni kuluttaja kohtaa kohonneita hintoja. Yrityksillä on vaikeuksia raaka-aineiden ja välituotteiden tilauksissa ja toimitusajoissa. Kustannusnousun vuoksi suunniteltuja investointeja myös siirretään.

Kansallisissa ennusteissa arviot talouskehityksestä ovat heikentyneet mitä pidemmälle vuosi on edennyt. Taantumariski on kasvanut selvästi keväästä. Alkusyksyyn mennessä Pohjois-Pohjanmaan toimialat ovat pärjänneet tilanne huomioiden hyvin, joskin toimialoittaisia eroja löytyy. Maataloudessa moni yritys on edelleen kustannus- ja kannattavuuskriisissä, vaikka kohonneita kustannuksia on saatu siirrettyä tuotteiden hintoihin. Teollisuusyrityksissä tuotanto ja tuotteiden kysyntä ovat kohtuullisen hyvällä tasolla, vaikka heikkenevää suhdannetta on nähtävissä.

Työvoimapula on yhä maakunnan isoin työmarkkinahaaste. Tarjolla oleviin työpaikkoihin ei tunnu löytyvän helposti tai nopeasti sopivia tekijöitä. Osaajapulaa esiintyy laajasti varsinkin rakentamisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden ja metalli- ja konepajateollisuuden aloilla. Avoimiin paikkoihin on vaikeuksia saada tekijöitä myös varhaiskasvatuksen, ICT:n, ravitsemisen, kuljetuksen, kone- ja laitekorjauksen, kiinteistöhuollon, myyntityön ja taloushallinnon aloilla. Lisäksi useissa sote-ammateissa rekrytointihaasteet ovat kasvaneet viime keväästä merkittävästi. 

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaalla yritysten yleiset näkymät yhä positiiviset

Kilpailut

Uusimmat