28 sankarikoiraa palkittiin ihmishenkien pelastamisesta

20.10.2022 08:32 - Jussi Häkkilä

Kuvassa olevan Ginin omistaja Laura Valtaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Kennelliitto on myöntänyt Sankarikoiran arvon 28:lle koiralle. Sankarikoirana palkittiin mm. bretoni Friida Oulusta, pointteri Gin Keminmaalta, monirotuinen Tessu Nivalasta ja suomenpystykorva Vili Taivalkoskelta. Lisäksi 13 koiraa sai kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.
Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

 Suomenpystykorva Vili oli omistajansa kanssa lintumetsällä, kun hän kuuli koiran haukkuvan. Omistaja meni katsomaan ja näki näädän jäljet. Hän oletti, että näätä on mennyt läheisen kaatuneen puun alle. Omistaja ryömi puiden välissä olleeseen koloon tarkoituksenaan tukkia näädän pakoreitit. Yhtäkkiä hänen edessään olikin karhu. Omistaja otti 3–4 askelta taaksepäin, mutta kompastui mättääseen ja kaatui selälleen. Karhu otti hänen nilkastaan kiinni, jolloin hän vaistomaisesti karjui ja potkaisi toisella jalalla. Vili haukkui vieressä, kun karhu oli kahdella jalalla omistajan edessä ja näytti, kuin karhu alkaisi huitomaan tassuillaan. Karhu oletettavasti koki koiran uhkaavana ja lähti tilanteesta pois. Vili lähti karhun perään. Kun koira palaisi takaisin, se tiesi, että omistajaa on purtu ja kävi nuuskimassa puremakohtaa. Ilman Viliä tilanteessa olisi voinut käydä huonosti.

Bretoni Friida oli toisen omistajansa kanssa toisen omistajan vanhempien mökillä käymässä. Omistajan isä oli lähtenyt aikaisin aamulla kalaan läheiselle lammelle. Jonkin ajan päästä Friida herätti paikalla olleen omistajansa eikä rauhoittunut käskyistä huolimatta. Omistaja lähti koiran kanssa ulos ja Friida johdatti omistajansa lampea kohti. Omistaja kuuli lammen suunnasta vaimeita avunpyyntöjä. Omistaja ja Friida löysivät isän lammelta vain pelastustakin varassa liikkumattomana. Omistaja auttoi isän pois jäätävästä vedestä ja paikalle soitettiin ambulanssi. Isä vietiin kiireesti hoitoon. Friidan ansiosta isälle saatiin apua viime hetkellä paikalle ja tilanne päättyi lopulta hyvin.

Pointteri Gin päästettiin perheen toisen koiran kanssa pihalle aikaisin aamulla tarpeilleen. Molemmat koirat alkoivat samantien haukkumaan pihan portille tuijottaen pimeyteen. Gin ei totellut käskyä olla hiljempaa, jolloin koiran omistaja lähti katsomaan mille koira haukkuu. Pihan roskakatoksesta löytyi värjöttelevä mies. Ginin toinen omistaja saapui auttamaan. Miehellä ei ollut tietoa olinpaikastaan, joten tilanteessa soitettiin hätäkeskukseen. Paikalle saapui poliisi, joka ilmoitti, että miestä etsitty koko yö. Mies oli poistunut asunnostaan edellisenä iltana päällään vain kevyet vaatteet. Ginin päättäväisyyden ansiosta mies sai apua ajoissa ja toipui kuntoon.

Monirotuinen Tessu pelasti omistajansa, kun heidän autonsa syttyi tuleen keskellä yötä. Auton lämmitin oli syttynyt tuleen vian seurauksena ja Tessu oli havainnut tilanteen pian palon alkamisen jälkeen herättäen omistajansa samalla. Tuli tuhosi auton, autotallin ja varaston ennen kuin pelastuslaitos sai palon sammutettua. Tessun hienon toiminnan ansiosta henkilövahingoilta vältyttiin ja palo saatiin pidettyä erillään asuinrakennuksesta.

Lue myös: Sievin Koiraurheilukeskus Sievä palkittiin Maaseutugaalassa

Kilpailut

Uusimmat