Oulun yliopisto: Vanha geopolymeeristä tehty suomalainen kattotiili erinomaisen kestävä

06.10.2022 08:32 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopistosta apulaisprofessori Juho Yliniemeä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopistossa on tehty yksityiskohtainen kemiallinen tutkimus 30 vuotta vanhasta Suomessa valmistetusta geopolymeerikattotiilestä. Tulokset osoittavat, että geopolymeerisideaine on kestänyt erinomaisesti pohjoisiakin sääolosuhteita. Aiemmin on tiedetty myös, että vastaavat materiaalit ovat kestäneet tuhansia vuosia Välimeren ilmastossa, sillä vanha roomalainen betoni muistuttaa geopolymeerejä.

Kattotiili on valmistettu alkaliaktivoidusta masuunikuonasta. Jatkossa tutkimusryhmä selvittää esimerkiksi aiemmin hyödyntämättömien teräskuonien käyttöä sementin seosaineena ja geopolymeerien raaka-aineina. Geopolymeereilla on käyttöä esimerkiksi ympäristötekniikassa. Tähän mennessä on valmistettu mm.ioninvaihtimia, katalyyttisesti aktiivisia suodattimia ja desinfioivia materiaaleja. Lisäksi tällä hetkellä tutkitaan hiilidioksidin sitomista magnesiumpohjaisiin materiaaleihin.

Lue myös: Tutkimus: Autojen jakohihnojen rikkoutumisen taustalla Oulun seudulla ferrokromikuonan eli OKTO-murskeen aiheuttama kuluminen

Kilpailut

Uusimmat