Lukiolaiset opiskelevat sijoittamista Raahen lukiossa

12.05.2022 09:16 - Jussi Häkkilä

Raahen lukion matemaattisten aineiden lehtori Tomi Veteläistä haastattelee Jussi Häkkilä.

Raahen lukiolla on käynnissä sijoittajakoulu-niminen uusi kurssi, jossa opiskelijat pääsevät sijoittamaan 15 000 euroa. Sijoittajakoulussa opiskellaan monipuolisesti taloustaitoja.

Kurssi käynnistyi viime syksynä ja siihen ilmoittautui yli 20 ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa. Kurssin ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa ja kurssi kestää ensi vuoden syksyyn asti. Opiskelijat oppivat kurssilla perusasioita erilaisista sijoituskohteista ja yleisesti sijoittamiseen liittyvistä asioista kuten hajauttamisesta. Tavoitteena on innostaa nuoria aloittamaan pitkäjänteinen osakesäästäminen, opettaa oman talouden hallintaa ja budjetointia, saada heidät kiinnostumaan talouden seuraamisesta yleisesti ja tutustumaan suomalaisiin yrityksiin.

Kurssiin kuuluu hyväntekeväisyyssalkku, jonka ideana on mahdollistaa käytännön sijoittaminen oikealla rahalla riippumatta opiskelijoiden mahdollisuudesta sijoittaa itse. Hyväntekeväisyyssalkun sponsorina on Siikajoen Betonitukku Oy, joka antoi salkkuun 15 000:n euron pääoman. Tämä summa tullaan sijoittamaan yhteen rahastoon ja opiskelijoiden valitsemiin pörssiosakkeisiin hajauttaen ja sijoitukset myydään kahden vuoden päästä syksyllä. Mahdollinen voitto tullaan lahjoittamaan opiskelijoiden valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Ensimmäiset rahasto- ja osakeostot tehtiin viime kuussa. Rahastoksi opiskelijat valitsivat Nordnet Indeksirahasto USA ESG:n,johon sijoitetaan tasasumma kuukausittain kahden ensimmäisen vuoden ajan. Ensimmäiset kolme osakevalintaa Helsingin pörssistä olivat SSAB, Harvia ja Qt Group.Opiskelijat tulevat valitsemaan ensi lukuvuonna vielä viisi muuta pörssiyhtiötä, joihin sijoitetaan.

Lukiolaisten sijoittajakoulun on alun perin kehittänyt Espoon Etelä-Tapiolan lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja Timo Holmström. Talous ja nuoret ry pilotoi kurssia lukuvuonna 2020-2021 seitsemässä lukiossa. Tänä lukuvuonna kurssille pystyi ilmoittautumaan muitakin lukioita ja Raahen lukio oli yksi näistä yli 60:sta lukiosta. Lukiolaisten sijoittajakoulu voitti viime vuonna Vuoden sijoitusteko-palkinnon.

Lue myös: Limingan lukiolla vietetään harjakaisia

Kilpailut

Uusimmat