Kuva: Jonna Kalliomäki Metsähallitus

Kainuun ja Koillismaan kansallispuistojen vertailusta näkökulmia matkailun ja palveluiden kehittämiseen

14.02.2022 08:34 - Jussi Häkkilä

Metsähallitus on selvittänyt kävijätutkimuksia vertailemalla, miten Kainuun ja Koillismaan kansallispuistojen kävijät ja paikallistaloudelliset vaikutukset eroavat toisistaan.

Metsähallitus on selvittänyt kävijätutkimuksia vertailemalla, miten Kainuun ja Koillismaan kansallispuistojen kävijät ja paikallistaloudelliset vaikutukset eroavat toisistaan. Puistojen käyntimäärät ovat kasvaneet viiden vuoden aikana, prosentuaalisesti eniten Riisitunturilla ja Syötteellä. Kävijöiden ikäjakauma oli varsin samanlainen ja he tulivat useimmiten pääkaupunkiseudulta tai puistojen lähialueilta. Kaikkien kohteiden kävijätyytyväisyysindeksi oli korkea. 
Eroja löytyi erityisesti kävijöiden matkasuunnitelmista ja viipymistä. Esimerkiksi Syöte oli 65:lle prosentille kävijöistä matkan ainoa kohde ja siellä viivyttiin pisimpään. Syötteellä oli myös vähiten ensikertalaisia, eli sinne tullaan uudelleen. Hossassa oli eniten yöpyjiä, 71 prosenttia kävijöistä. Riisitunturilla ja Hiidenportissa puolestaan oli eniten päiväkävijöitä. Tulosten mukaan koko alueen palvelutarjonta vaikuttaa siihen, kuinka kauan alueella viivytään. Kansallispuisto on yksi vetovoimatekijä muiden rinnalla. Kävijät viipyvät alueella, jos siellä on majoituspalveluita ja muutakin tekemistä.

Lue myös: Kansallispuistoissa ennätyskävijämäärä -yli neljä miljoonaa käyntiä viime vuonna

Kilpailut

Uusimmat