Kuva: Poliisi

Uuden omicron koronavirusvariantin riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen - päätös koskee koko maata ja on voimassa vuoden loppuun saakka

28.11.2021 10:41 - Ari Kettukangas

Uuden virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille.

Uuden omicron koronavirusvariantin riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen eri puolilla maata ja myös Pohjois-Suomen ja Lapin AVI:n alueella. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen. Määräys terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Päätös tehtiin kiireellisenä, se on tullut voimaan välittömästi ja sen on voimassa vuoden loppuun asti. Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat maahantuloa edeltävästi 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu uutta koronavirusmuunnosta. Päätöksessä on mainittu maaluettelo, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta saatuihin tietoihin siitä, missä maissa uuden virusmuunnoksen leviämistä on toistaiseksi havaittu. Esimerkki maita ovat mm. Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik ja Malawi.

THL päivittää maaluetteloa sitä mukaan, kun uutta tietoa saadaan. Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä. Uuden virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille.

Kilpailut

Uusimmat