Oulun yliopistoon hankittu monimateriaalitulostin laajentaa painettavan elektroniikan mahdollisuudet

04.11.2021 08:40 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston NOVIDAM-tutkimushankkeen projektipäällikkö Kari Remestä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston NOVIDAM-tutkimushankkeessa kolmen vuoden tutkimus- ja kehitystyön päätteeksi on tutkijoiden käyttöön saatu monimateriaalitulostin. Kyseessä on ensimmäinen Suomeen saatu tällainen laite. Laitteisto voidaan varustaa yleisimmillä tulostusteknologioilla, joita ovat pietso-, muste- ja aerosolitulostus. Tällöin useimpien painettavassa elektroniikassa käytettävien musteiden ja pastojen tulostaminen on mahdollista yhdellä laitteella. Laitteen viisiakselista tulostusliikettä hyödyntämällä voidaan tulostaa monimutkaisiakin laitteita, joissa on elektroniikkakytkennät jo valmiina mukana.
Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää 3D-valmistustekniikkaa uusille materiaaleille ja komponenteille elektroniikan, optiikan ja lääketieteen sovelluksiin.
Perinteisessä 3D-tulostuksessa keskitytään toistaiseksi pääosin passiivisten muovi- ja metallirakenteiden valmistamiseen. Uudet materiaalit ja valmistustekniikat tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden toteuttaa täysin uudenlaisia toiminnallisia tuotteita kuten sensoreita, optisia elementtejä tai jopa kudosmalleja.

Lue myös: Oulun yliopisto kehittämään metallin 3D-tulostusmenetelmiä

Kilpailut

Uusimmat