Oulun yliopisto kehittämään metallin 3D-tulostusmenetelmiä

22.09.2021 08:21 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -hankkeen tutkimusjohtaja Antti Järvenpäätä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmä on käynnistänyt hankkeen, jossa arvioidaan erilaisia metallin 3D-tulostusmenetelmiä. Hankkeen toinen keskeinen tavoite on siirtää tieteellinen tutkimustieto tehokkaasti yritysten hyödynnettäväksi. Yhteistyön ja tutkimustulosten tehokkaaseen alueelliseen hyödyntämiseen kehitetään uusi toimintamalli yhteistyössä Nivala-Haapajärven seudun aluekehitysorganisaatio NIHAKin kanssa.

Metallin 3D-tulostus on yksi voimakkaimmin yleistyvistä metallituotteiden valmistusmenetelmistä. Kansainvälisesti Suomi on kuitenkin jäänyt jälkeen alan kehityksessä. Tämä näkyy käytössä olevien tulostuslaitteiden alhaisena käyttöasteena, kehittyneiden tuotteiden puuttumisena sekä heikkona vientinä. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on vain yksi metallien 3D-tulostuslaite aktiivisessa kaupallisessa käytössä. Suomessa ei myöskään tutkita vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä aktiivisesti.

Lue myös: Oulun yliopisto petrasi sijoitustaan maailman parhaiden yliopistojen vertailussa

Kilpailut

Uusimmat