Kuva: Fotolia

Pohjois-Suomessa kemera-tuetuilla metsänhoitotöillä hyvä kysyntä

28.09.2021 11:40 - Jussi Häkkilä

Kemera-tukia on maksettu metsänomistajille Pohjois-Suomessa elokuun loppuun mennessä 7,7 miljoonaa euroa, seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän.

Kemera-tukia on maksettu metsänomistajille Pohjois-Suomessa elokuun loppuun mennessä 7,7 miljoonaa euroa, seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän. Lapissa tukia on maksettu 17 ja Kainuussa yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla tukia on maksettu kaksi prosenttia viime vuotta vähemmän.
 
Työlajeittain tarkasteltuna nuoren metsän hoitoa on tehty Lapissa huomattavasti enemmän verrattaessa vuoden takaiseen ajankohtaan. Kainuussa nuoren metsän hoidon tuen käyttö on viime vuoden tasolla ja Pohjois-Pohjanmaalla käyttö on vähentynyt vuoden takaisesta. Metsätiehankkeiden osalta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tuen käyttö on kaksikertaistunut, kun taas Lapissa tuen käyttö on pysynyt samalla tasolla viime vuoteen verrattaessa. Suometsänhoidon tukien käytössä on havaittavissa pientä laskua kaikissa pohjoisen maakunnissa. 
 
Kuluvan vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa myönnettiin 3,75 miljoonaa euroa lisävaroja nuoren metsän hoidon ja pienpuun korjuun kemera-tukeen. Lisätuella pienpuuta on mahdollisuus korjata energiakäyttöön noin 500 000 kuutiometriä aiempaa enemmän. Pienpuun tarve energiantuotannossa kasvaa lähivuosina, kun turpeen käyttö vähenee. 

Luonnonhoitovaroja on maksettu metsänomistajille ja luonnonhoitohankkeita toteuttaville toimijoille elokuun loppuun mennessä noin 4,6 miljoonaa euroa, josta pohjoisiin maakuntiin 1,1 miljoonaa. . 

Lapissa ja Kainuussa ympäristötuen käyttö on kaksinkertaistunut viime vuoden tasolta ja Pohjois-Pohjanmaalla lisäystä on ollut 70 prosenttia.  Yleisimpiä rahoitettavia luontokohteita ovat olleet pienveden välittömät lähiympäristöt ja monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät.

Lue myös: Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan peruskivi on muurattu 

Kilpailut

Uusimmat