Kuva: Pohjois Pohjanmaan ELY keskus

Sinilevätilanne edelleen rauhallinen

13.08.2021 08:23 - Jussi Häkkilä

Sisävesillä sinilevää on havaittu tällä viikolla keskimääräistä vähemmän.

Sisävesillä sinilevää on havaittu tällä viikolla keskimääräistä vähemmän. Hieman sinilevää havaittiin 30:lla ja runsaasti yhdeksällä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Erittäin runsaita kukintoja havaittiin yhdellä havaintopaikalla. Lapissa sinilevää havaittiin tällä viikolla vähän kahdessa seurantaan kuuluvassa kohteessa Ranuanjärvessä. Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää havaittiin tällä viikolla vähän kolmessa seurantakohteessa; Oulun Kuivasjärvessä, Kuusamon Oivanginjärvessä ja Raahen Pikkulahdella.
Viimeisen viiden päivän aikana virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja on tähän mennessä tehty noin 50, joista puolessa on havaittu sinilevää.
Järvien pintalämpötilat ovat noin asteen pitkänajan keskiarvoa kylmempiä. Pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 18-20, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla 16-17 sekä Lapissa 12-17 astetta.

Sinilevätilanne rannikolla on rauhallinen ja vastaa loppukesälle tyypillistä tilannetta.
Suomenlahden rannikolla ja Saaristomerellä on havaittu useilla havaintopaikoilla hieman sinilevää, mutta myös Perämeren rannikolla on yksittäisiä vähäisiä havaintoja. Joitakin runsaita sinileväesiintymiä tavataan edelleen eteläisillä rannikkoalueilla, erityisesti suojaisissa lahdelmissa ja saaristoissa. Selkämeren rannikolla sinilevähavaintoja on raportoitu vain yksi. Suomenlahden avomerialueilla sinilevähavaintoja on aiempaa runsaammin.
Meriveden pintalämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 16-17, Selkämerellä 15-18, Saaristomerellä 18-19 ja Suomenlahdella 16-18 astetta.

Lue myös: Sinilevähavainnot lisääntyneet sekä järvillä että merialueilla, tilanne loppukesälle tyypillinen

Uusimmat