THL: Vibrioinfektioiden riski kohonnut rannikolla, mm. Oulun ja Vaasan edustoilla

09.07.2021 11:17 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Outi Nyholmia haastattelee Jussi Häkkilä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kohonnut vibrioinfektioiden riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurin Suomenlahdella ja Turun saaristossa sekä Oulun ja Vaasan edustoilla.

Helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita ihmisillä. Kyseiset bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä.

Vibriot aiheuttavat tavallisimmin ihoinfektioita haavaumien kautta. Bakteerit voivat aiheuttaa myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeri voi päätyä vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Vibrioiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille, joilla vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Heidän tulisi nyt välttää meressä uimista, etenkin jos on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Lue myös: Oulun seudun uimarannoilla ei sinilevää -Oulun Lämsänjärven ja Muhoksen Karho-ojan uimarannat eivät toistaiseksi käytössä

Kilpailut

Uusimmat