Kuva: Oulun yliopisto Rami Hanafi

Tutkimus: Endometrioosi heikentää naisten työkykyä ja lisää sairauspoissaoloja vielä keski-iässä

08.07.2021 10:56 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastavat naiset arvioivat työkykynsä heikommaksi vielä keski-iässä verrattuna naisiin, joilla ei ole elämän aikana todettua endometrioosia.

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastavat naiset arvioivat työkykynsä heikommaksi vielä keski-iässä verrattuna naisiin, joilla ei ole elämän aikana todettua endometrioosia. Heillä on myös muita useammin sairauspoissaoloja.

Endometrioosia sairastavien naisten työkykyä, työllistymistä ja eläköitymistä selvitettiin Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -tutkimuksessa. Mukana oli 3 835 46-48-vuotiasta naista.
Aiheesta tehdyt aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa nuorempiin, hedelmällisessä iässä oleviin naisiin, ja niissä on huomattu työkyvyn heikentymistä endometrioosia sairastavilla.
Endometrioosi on krooninen gynekologinen sairaus, jota esiintyy noin joka kymmenennellä hedelmällisessä iässä olevalla naisella. Endometrioosin oireet voivat olla hyvin laajamittaisia, ja niihin kuuluu esimerkiksi kuukautiskipuja, alavatsakipuja, suolisto-oireita, lapsettomuutta ja väsymystä.

Lue myös: Oulun yliopiston tutkijat löysivät uuden kolesterolitasoa säätelevän mekanismin

Kilpailut

Uusimmat