Oulun yliopisto: Oireilu kylmässä ennustaa sairastavuutta ja kuolleisuutta

19.11.2020 09:25 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta dosentti Tiina Ikäheimoa haastattelee Jussi Häkkilä.

Kylmän sään aiheuttamat sydän- ja hengitystieoireet ennustavat suurempaa sairastavuutta ja kuolleisuutta. Tutkijat yllätti havainto, että kylmään säähän liittyvä oireilu lisäsi sairastavuutta ja kuolleisuutta terveillä henkilöillä. Tämä käy ilmi Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että henkilöt, jotka kokivat kylmällä säällä eli alle kymmenen asteen lämpötilassa sydän- tai hengitystieoireita tai molempia, joutuivat useammin sairaalahoitoon esimerkiksi sydäninfarktin, sepelvaltimotaudin, astman tai ahtauttavan keuhkosairauden takia. Tämän lisäksi kylmäoireilu lisäsi myös sydän- tai hengitystiesyistä johtuvaa kuolleisuutta.
Uusi havainto oli, että kylmään säähän liittyvä oireilu lisäsi sairastavuutta ja kuolleisuutta terveillä henkilöillä. Kylmän aiheuttaman kehon stressin lisäksi tämä voi viitata sairauteen, jota ei ole aiemmin tunnistettu. Tutkimus osoitti myös, että henkilöillä, joilla oli samaan aikaan kylmään säähän liittyviä sydän- ja hengitystieoireita kokivat useammin terveyshaittoja.

Tarkoituksenmukainen suojautuminen, erityisesti sydän- ja verisuoni- tai hengitystiesairauksia potevilla voi vähentää kylmään liittyvää oireilua ja ehkäistä haitallisia terveysvaikutuksia. Tieto voi auttaa myös lääkäreitä tunnistamaan henkilöitä, joilla voi olla diagnosoimaton sairaus tai jotka ovat muuten suuremmassa riskissä kylmän sään terveyshaitoille.

Laajaan väestötutkimukseen osallistui yhteensä 17 000 25-74-vuotiasta suomalaista.

Lue myös: Oulun yliopiston hankkeessa kehitetty uusia geopolymeeri- ja keraamimateriaaleja metalliteollisuuden kuonista, mineraalivillajätteistä sekä rikastushiekasta

Kilpailut

Uusimmat