Oulun kauppakamarin koronakyselyn mukaan rajoituksia purettava rohkeammin

06.05.2020 09:19 - Ari Kettukangas

Kauppakamarien valtakunnalliseen kyselyyn vastanneista Oulun kauppakamarin jäsenyrityksistä 72 prosenttia piti hallituksen onnistumista koronaepidemian hoidossa hyvänä tai erittäin hyvänä. Vastausten mukaan hallitus on pärjännyt erinomaisesti epidemian etenemisen hillitsemisessä, ja aika on pystytty käyttämään terveydenhoidon resurssien ja suojavälineiden varmistamiseksi. Talouskriisin hoidossa puolestaan 61 prosenttia vastaajista arvioi hallituksen onnistuneen melko tai erittäin huonosti. Monien vastaajien näkemyksissä korostui tarve purkaa rajoituksia hallituksen eilen linjaamia tapoja nopeammin.

Kauppakamarien valtakunnalliseen kyselyyn vastanneista Oulun kauppakamarin jäsenyrityksistä 72 prosenttia piti hallituksen onnistumista koronaepidemian hoidossa hyvänä tai erittäin hyvänä. Vastausten mukaan hallitus on pärjännyt erinomaisesti epidemian etenemisen hillitsemisessä, ja aika on pystytty käyttämään terveydenhoidon resurssien ja suojavälineiden varmistamiseksi. Talouskriisin hoidossa puolestaan 61 prosenttia vastaajista arvioi hallituksen onnistuneen melko tai erittäin huonosti. Monien vastaajien näkemyksissä korostui tarve purkaa rajoituksia hallituksen eilen linjaamia tapoja nopeammin. Yhteiskunta on nyt liian suljettu ja se aiheuttaa taloudellisten ongelmien lisäksi myös terveydellisiä ongelmia, kun ihmiset jättävät varattuja lääkäriaikoja väliin. Perusviestinä on, että nyt on aika purkaa rajoituksia rohkeasti ja palvelut on saatava nopeasti pyörimään. Muuten loppuvat rahat sekä yrityksiltä että julkiselta sektorilta arvioidaan Oulun kauppakamarilta. 

Kauppakamari esittää neljän kohdan ohjelman koronakriisin aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi. Rajoitusten purkuja on nopeutettava. Koronatestauksia voidaan lisätä hyödyntämällä yksityistä sektoria esim. työterveyshuollon kautta. Nyt huolena on, että ihmiset välttelevät sairaalassa käyntejä ja uhkana monien muiden sairauksien eteneminen.

Korona-avustusten osalta tuet on suunnattu liiaksi liiketoiminnan kehittämiseen ja tarvitaan tukia yritysten kiinteiden kustannusten kattamiseen.

Korona-exitissä on merkittävä rooli julkisilla investoinneilla, myös kuntatasolla. Lisäksi infrahankkeiden edistäminen on tärkeää. Kotitalousvähennyksen tason merkittävällä korottamisella saataisiin buustia aluetalouksiin ja remontteihin.

Riskiryhmien huomioiminen on edelleen tärkeää, mutta suurin osa koronaan menehtyneistä on ollut hoivakodeissa. Yli 70-vuotiaissa on paljon hyväkuntoisia kotonaan asuvia ihmisiä, joiden osalta rajoitusten jatkaminen tuntuu kohtuuttomalta. Kyselyyn vastasi edelleen lähes 200 yritystä ja valtakunnallisesti lähes 2500.

Lue myös: Yhteistoimintaneuvottelut alkavat Oulun ammattikorkeakoulussa

Kilpailut

Uusimmat