Kuva: Jussi Häkkilä

Kiertokaaren yhdyskuntajätteen hyödyntämisessä huipputulos

06.04.2018 15:24 - Jussi Häkkilä

Oululaisen Kiertokaaren viime vuonna vastaanottamasta yhdyskuntajätteestä sijoitettiin kaatopaikalle vain 0,15 prosenttia.

Oululaisen Kiertokaaren viime vuonna vastaanottamasta yhdyskuntajätteestä sijoitettiin kaatopaikalle vain 0,15 prosenttia. Viisi vuotta sitten kaatopaikalle sijoitettiin vielä noin neljäsosa kaikesta vastaanotetusta yhdyskuntajätteestä, yhteensä 27 900 tonnia. Yhdyskuntajätettä syntyi Kiertokaaren toimialueella viime vuonna yhteensä 116 522 tonnia, josta vain 174 tonnia loppusijoitettiin Ruskon jätekeskukseen. Kierrätykseen päätyi 18,6 prosenttia ja energiana sekä muulla tavoin hyödynnettiin 81,25 prosenttia. Suurin yksittäinen hyödyntämiskohde oli kompostoimalla puhdistetun maa-aineksen hyödyntäminen jätekeskuksen penkkojen muotoilu- ja esipeittokerroksissa.

Kiertokaaren jätehuollossa on lähes kokonaan siirrytty ulkona tapahtuvasta materiaalinkäsittelystä laitosmaiseen sisätiloissa tapahtuvaan työskentelyyn, mikä on vähentänyt jätekeskuksen ympäristövaikutuksia. Viime vuonna Ruskon jätekeskuksen lähialueen asukkailta saatiin vain yksi hajuvalitus, ja jätekeskuksen haittaeläinten, etenkin lintujen määrä, on vähentynyt merkittävästi. Jätetäytöissä syntyvää biokaasua ei päästetä ilmakehään, vaan sitä kerätään putkiston avulla, ja talteen saatu metaani hyödynnetään energiana. 

Yhtiön tulevaisuuden tavoitteena on nostaa kierrätystä, johon pyritään olemalla mukana useissa kiertotalousstrategiaan pohjautuvissa hankkeissa.

Lue myös: Taskilan jätevedenpuhdistamon laajennus harjakorkeuteen

Kilpailut

Uusimmat