Kelirikkokaudesta tulossa keskimääräistä vaikeampi

03.04.2018 08:48 - Jussi Häkkilä

Kelirikon merkit ovat jo nähtävissä monin paikoin Suomen teillä ja rataverkolla. Liikennevirastosta maanteiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärkeä haastattelee Jussi Häkkilä.

Kelirikon merkit ovat Liikenneviraston mukaan jo nähtävissä monin paikoin Suomen teillä ja rataverkolla. Routatilanteesta ennustetaan viimevuotista haasteellisempaa. Rautateille tämä tarkoittaa nopeusrajoituksien alentamista ja pahimmin vaurioituneelle tieverkolle kesänopeuksien myöhäisempää voimaantuloa.
Vaikeinta kelirikkoa ennustetaan etelärannikon lähelle sekä luoteiseen Lappiin, mutta melko vaikeaa laajasti Sisä-Suomeen. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Lappiin ja osin Kainuuseen ennustetaan keskimääräistä vaikeampaa kelirikkoa.
Päällystetyt tiet ovat kärsineet alku- ja keskitalven lauhoista ja sateisista keleistä normaalia enemmän. Päällysteissä on talven jäljiltä paljon halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita. Pahimmin vaurioituneilla osuuksilla ei pystytä palauttamaan kesänopeuksia ennen kuin päällyste on kunnostettu.

Kelirikon vakavuus riippuu suurelta osin kevään säistä. Kelirikon vuoksi painorajoituksia on viime vuosina asetettu vuosittain yleensä noin 600-2000:lle kilometrille. Viime keväänä painorajoituksia oli noin 1150:llä kilometrillä maanteitä ja loppusyksylläkin vielä lähes sadalla.
Kemijärvellä Räisälässä ja Hailuodossa on edelleen käytössä virallinen jäätie.

Lue myös: Kelirikkoa ja painorajoituksia odotettavissa sorateillä

Kilpailut

Uusimmat