Lapinverkkoperhonen ja tundrahopeatäplä nähty Pallas-Yllästunturilla ja Lemmenjoella kymmenien vuosien tauon jälkeen

28.11.2023 08:53 - Jussi Häkkilä

Luonnonsuojelun asiantuntija Eerikki Rundgrenia Metsähallituksen Luontopalveluista haastattelee Jussi Häkkilä.

Metsähallituksen Luontopalvelut kartoitti viime kesänä uhanalaisia hyönteisiä Lapissa nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Luonnonsuojelualueilla tehdyissä kartoituksissa löytyi tänä vuonna 35 uhanalaisiksi ja silmälläpidettäväksi arvioitua lajia.  Useimpia viime kesän kartoituksissa löydettyjä uhanalaisia lajeja ei ole aiemmin tavattu kartoitusten kohteena olleilla alueilla tai edellisestä havainnosta on vierähtänyt jopa useita vuosikymmeniä. 
Esimerkiksi erittäin uhanalaiseksi arvioitu lapinverkkoperhonen on tavattu edellisen kerran Lemmenjoen kansallispuistossa vuonna 1996. Samoin erittäin uhanalaiseksi arvioidun tundrahopeatäplän edellisestä havainnosta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on jo yli neljäkymmentä vuotta.
Pelkosenniemeltä löytyi kartoituksissa ahmaspistiäisiin kuuluva pistiäinen, jota on aiemmin löydetty vain yksi naarasyksilö Mongoliasta. Viime kesän kartoituksissa löytyi myös kuusi muuta sellaista hyönteislajia, joita ei ole ennen tavattu Suomessa. 
Simossa Saariaapa-Hattuselkä-alueelta löytyi puolestaan ensimmäistä kertaa ainoa Suomessa rauhoitettu lude, palolatikka. 

Lue myös: Lapista löydetty kahdeksan täysin uutta hyönteislajia

Kilpailut

Uusimmat